Etusivu / Kolmen perheen unelma nousi merelliseen Espooseen

Kolmen perheen unelma nousi merelliseen Espooseen

Kolmen perheen unelma

Kolme perhettä, kolme unelmaa, kolme kotia. Laineen, Ahtolan ja Torran perheet löysivät helposti yhteisen sävelen saman tontin taloprojekteja aloittaessaan. Uusien kotiensa asukkaat ovat lopputulokseen enemmän kuin tyytyväisiä.

Yhteisprojekti käynnistyi Eija ja Jaakko Laineen aloitteesta vuonna 2012, jolloin he ostivat merenrantatontin Espoosta. Koska samalla tontilla oli rakennusoikeutta jäljellä, he lähtivät etsimään rakennushankkeesta kiinnostuneita tulevia naapureitaan.

Pian Laineet saivatkin houkuteltua mukaan Eijan Eva-siskon perheineen sekä entisen naapurinsa, Anitra Ahtolan. Lisäbonuksena päädyttiin siihen, että sisarusten äidille rakennettaisiin erillinen asunto Laineiden talon yhteyteen.

Sen verran vakavasti hankkeeseen lähdettiin, että kaikki uuden taloyhtiön osakkaat kävivät Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry:n (PRKK) kurssin, joka antoi hyvät eväät rakennushankkeen onnistuneeseen läpivientiin.

Loppukesästä, kun taloissa jo asutaan, on aikaa tarkastella intensiivistä rakennusprojektia hieman etäämmältä. Kolmen perheen projekti yhteisine talotoimittajineen, vastaavine rakennusmestareineen, arkkitehteineen ja esimerkiksi sähkö- ja LVI-urakoitsijoineen toi toimivaa synergiaa. Kommunikaatio sujui avoimesti ja kaikesta voitiin sopia jouhevasti. Hinta–laatu-suhdekin osoittautui olevan odotetusti kohdallaan.

Kivitalo sen olla pitää

Laineet olivat tutustuneet arkkitehti Hannele Haatajaan jo aiemmin, ja päätyivät yhteistyöhön hänen kanssaan. Arkkitehtivalinnan jälkeen ryhdyttiin miettimään talotoimittajaa. Materiaalivalinta oli jo selvillä.

”Alusta asti ajattelimme, että haluamme pitkäikäisen ja laadukkaan kivitalon. Kilpailutuksessa loppusuoralle pääsi muutama talotoimittaja, joista valitsimme Lakka Kivitalot”, Eija ja Jaakko Laine kertovat.

Suuri merkitys oli Laineiden mukaan aktiivisella ja asiakasmyönteisellä myyjällä. ”Meille syntyi heti luottamus Lakka Kivitalojen myyjää kohtaan ja tunne siitä, että hän auttaa myös jatkossa rakennusprojektin haasteissa.”

”Saimme aina apua, palvelu toimi, lupauksista pidettiin kiinni ja kaikki kysymykset selvitettiin nopeasti. Koskaan ei tullut sellaista fiilistä, että olisimme jääneet yksin”, Laineet kiittävät.

Joustavasti eteenpäin

Laineet eivät lähteneet rakennusprojektiin ensikertalaisina, sillä kokemusta oli kertynyt laajasta saneeraushankkeesta sekä elementtitalon rakentamisesta. ”Kun merenrantatontti tuli eteen, harkitsimme asiaa yhden yön ja sitten oltiinkin jo täysillä suunnittelemassa.”

Rakennuslupa saatiin heinäkuun alussa. Parin viikon kuluttua alkoivat maanrakennustyöt ja syyskuun puolivälissä päästiin tekemään perustuksia. Laineiden tonttiosuudella jouduttiin sekä paaluttamaan että louhimaan. Pienten viivytysten jälkeen runkorakennus alkoi noin kuukauden myöhässä.

”Lakka Kivitalot oli hyvin joustava toimituksissa. Runko nousi kahdessa ja puolessa kuukaudessa, ja kaikki meni hyvin”, Jaakko Laine toteaa.

Ylimääräistä sydämentykytystä tuotti lähestyvä Antti-hirmumyrsky. ”Pystytysporukka teki uskomattoman työn kattolaudoituksen ja pressutuksen kanssa. Talo saatiin suojaan 24 tuntia ennen kuin myrsky iski.”

Kaikki kohdillaan

Tammikuussa taloihin oli saatu jo ikkunat paikoilleen. Laineilla sisätyöt veivät hieman odotettua enemmän aikaa. Odotus palkittiin, kun muuttolupa tuli heinäkuun alussa.

Laineilla oli selkeä visio talon arkkitehtuurista: skandinaavisen suoralinjaista designia sekä isoja, avaria ja selkeitä tiloja. ”Halusimme paljon tilaa, sillä kutsumme mielellämme ystäviä ja sukulaisia kylään. Tilaratkaisut tarjoavat hyvät puitteet isommillekin juhlille.”

”Halusimme myös hyödyntää upean merimaiseman maksimaalisesti. Tämä toteutettiin koko seinän kokoisella lasiseinällä liukuovineen. Talon neliöt ovat hyödynnetty tehokkaasti.”

”Haimme talossamme elämää edistäviä elementtejä. On mukavaa, kun lasten isoäiti ja täti asuvat samalla tontilla, venelaituri on rannassa ja työmatkat ovat lyhyet. Talo on myös muuntautumiskykyinen lasten kasvaessa”, Eija Laine sanoo.

”Kun on tehnyt kaksi taloa, tietää mitä haluaa. Tässä talossa on kaikki kohdillaan.”

Tyytyväinen asukas uudessa talossaan

Toukokuussa uuteen kotiinsa perheineen muuttanut tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola kertoo asuneensa alueella 14 vuotta. Kun mahdollisuus uudesta kodista samalla asuinalueella avautui, päätös mukaan lähtemisestä syntyi nopeasti. Uutta kotia oli etsitty suurperheelle jo pitkään.

”Talot piirrettiin vauhdikkaan tehokkaasti ja rakennusluvat saatiin jo ennen kesälomia. Pian työt käynnistyivät räjäytyksillä. Maatöiden ja louhinnan määrä yllätti ja budjetti ylittyi, mutta lopputulos korvaa nekin haasteet, joihin ei ensikertalaisena osannut varautua. Hyvään kannattaa panostaa”, Ahtola sanoo.

Ahtola haluaa kiittää myös Lakka Kivitalojen myyjää sekä Lakka Kivitalojen kautta tullutta runkourakkaporukkaa, jonka ansiosta työt sujuivat hyvin ja suunnitelmien mukaan. ”Pidimme rakentajaperheiden kesken viikkopalavereja ja kaikista matkan varrella eteen tulleista haasteista selvittiin yhdessä.”

Ahtola toimi alkuun itse rakennuttajana, mutta palkkasi myöhemmin rakennusalan palveluyrityksen Mijorak Oy:n johtamaan projektia. Tähänkin ratkaisuun Ahtola oli tyytyväinen: työt etenivät sovitulla tavalla ja Ahtolalle jäi enemmän aikaa perheelle ja yritykselle.

Mijorak teki myös kaikki talon sisätyöt. Projekti hoitui sovitussa aikataulussa. Työn jälkeen Ahtola oli erittäin tyytyväinen. Perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa toukokuussa. Sisustussuunnittelun Ahtola hankki Joanna Maury-Aholalta.

Ahtola halusi modernin ja pelkistetyn talon. Sisustuksella on haettu taloon särmää esimerkiksi erikoisilla seinästruktuuripinnoilla. Usean makuuhuoneen kodissa on tilaa isolle perheelle avarine oleskelutiloineen sekä viihtyisine terassialueineen.

Sekä Laineiden että Ahtolan talot hyödyntävät maalämpöä. ”Ekologiset arvot ovat tärkeitä. Maalämpö on tätä päivää”, Ahtola korostaa.

Montusta nousee unelma

Eva ja Simo Torra lähtivät rakentamiseen mukaan perheen näkökulmasta. ”Emme ole koskaan unelmoineet oman talon rakentamisesta kuten monet suomalaiset, mutta tällaista tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä”.

”Luottamus talotoimittajaan oli tärkeää, koska meille tämä oli ensimmäinen talon rakennusprojekti. Mökin rakentaminen muutama vuosi sitten auttoi toki, mutta Lakka Kivitalojen rooli asiantuntijana korostui alusta alkaen”

Muiden talojen tavoin Torran perheen 143-neliöinen koti on rakennettu EKOharkoista. Maalämmön sijaan Torrat valitsivat lämmitysratkaisuksi kaukolämmön ja ilmalämpöpumpun, koska kaukolämpö oli kätevästi saatavissa tontin ylälaidalla ja talon kokoon suositeltiin kaukolämpöä.

”Vielä emme ole yhtään talvea uudessa kodissamme asuneet, mutta odotamme lämmityskustannusten olevan ekoharkon ansiosta edulliset.”

Arkkitehtuuri sai vaikutteita pariskunnan ihailemista 50–60-lukujen atriumtaloista suurine ikkunoineen ja terasseineen. Sisätilojen värimaailma suunniteltiin Lakka Kivitalojen yhteistyökumppanin kanssa.

”Ikkunankarmit ovat sisältä valkoiset, mikä antaa avaramman vaikutelman. Ulko-ovet ovat alumiinia, mikä sopii mielestämme puun sijasta moderniin taloon ja merellisiin olosuhteisiin.”

Torrat ovat asuneet uudessa kodissaan niin vähän aikaa, että sanovat olevansa toistaiseksi ikään kuin päästään pyörällä. ”Vaikka rankkaa olikin, oli hienoa nähdä unelman nousevan montusta taloksi. Saimme juuri meidän perheellemme sopivan kodin upealla tontilla. Bonuksena naapurissa ovat mummo ja tädin perhe serkkuineen”

”Opimme, että kaikki suunnitelmat pitää tehdä hyvissä ajoin ennakkoon. Kaikelle pitää varata enemmän aikaa kuin on kuvitellut. On hyvä haukata vain itselle sopivan kokoisia palasia. Pitää myös muistaa juhlia iloisia hetkiä, kun jokin etappi on saatu päätökseen”, Torrat vinkkaavat.