Etusivu / Kivitalo meren rannalla täytti sukupolvien toiveet

Kivitalo meren rannalla täytti sukupolvien toiveet

Talon upea lisä on uima-allas mallia ”Infinity pool”, jossa vesi näyttää valuvan altaasta suoraan mereen.

Kun perheen äiti lenkkeili Oulussa meren rannassa, hän ajatteli, että tuossapa olisi ihana talon paikka. Tyttäret unelmoivat uima-altaasta. Perheen isän mielestä kivitalo oli paras vaihtoehto meren rantaan. Kaikkien toiveet toteutuivat Veneenveistäjänrannassa.

Lakka Kivitalo, Veneenveistäjänranta Oulu

  • Huoneistoala: 170 m², 5h + k, kodinhoitotilat, autosiipi, lasitettu terassi 43 m²
  • Kokonaisala: 276,5 m²
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto SAIKA design Oy, Tiina Sainila ja Mikko Kanninen
  • Rakennusaika: 5/2021-8/2023
  • Runkorakenne: Lakka EMH-400PRO grafit -harkot
  • Pihakivet: Aavakivet 60 musta, BL-405 musta, Citymuurikivi musta

Teksti: Leena-Kaisa Simola Kuvat: Vesa Ranta

Kun Oulun Pateniemen Veneenveistäjänrannassa sijaitsevaan uuteen omakotitaloon astuu sisään, näkymä saa vetämään henkeä. Talon tontti on saatu hankittua upealta paikalta, ja arkkitehditkin halusivat ottaa siitä kaiken irti.

– Mielestämme oli tärkeää, että näkymä merelle avautuu silmien eteen heti taloon sisään tullessa, arkkitehdit Tiina Sainila ja Mikko Kanninen oululaisesta SAIKA design Oy:stä toteavat.

Katse lipuu olohuoneen poikki terassille, joka näyttäisi yhdistyvän uima-altaan kautta mereen.

– Koko taloprojekti on aloitettu uima-altaan pohjakaivosta, perheen isä toteaa ja esittelee ”Infinity poolia”, jossa vesi näyttää valuvan altaasta suoraan mereen.

– Ei tule monesti vastaan paikkaa, jossa saadaan altaan ja meren vesipinnat visuaalisesti yhtymään. Täytyi käyttää tilaisuus hyväksi, hän hymyilee.

Oma visio suunnittelun perustana

Aikamoisen urakan rakennuttajat saivat tehdä ennen uima-altaaseen pulahtamista.

– Meillä ei ollut varsinaista tarvetta uuden talon rakentamiseen. Mutta kun tämä tontti tuli myyntiin, halusimme ostaa sen heti -maiseman ja meren takia, he kertaavat.

Rakennuksen energiatehokkuus oli yksi syy harkkorakenteen valintaan.

Tonttikaupat tehtiin elokuussa 2020.

– Kivitalo oli ollut meille ykkösvaihtoehtona alusta alkaen. Vertailimme kuitenkin kivi- ja puutalojen hintoja. Ne olivat samalla viivalla eli senkin suhteen päätös oli helppo, perheen isä sanoo.

Pariskunnalla oli visio tulevasta kodistaan. – Siltä pohjalta piirrettiin kymmenkunta luonnosta, joista keskustelimme arkkitehtien kanssa. Tiina Sainila kertookin, että he kävivät tarkasti läpi rakennuttajan kaikki toiveet talon arkkitehtuurista ja tiloista.

– Tutkimme sekä yksi- että kaksitasoisen ratkaisun mahdollisuuksia, ja laadittujen luonnosmallien pohjalta rakennuttajat päätyivät kaksitasoiseen malliin. Kaksikerroksinen rakennusmassa yhdistyy yksikerroksiseen siipeen, jossa on kodinhoitotilat, autotalli ja autokatos.

Meren puolella on saunatilat ja iso lasitettu terassi. Se on perheen isän mukaan ”talon paras paikka”. Terassilta on avoin näkymä merelle ja pienen tulisijan ansioista siellä voi oleskella ympäri vuoden.

– Pohjaratkaisu on suhteellisen selkeä ja varsin avoin. Rakennuttajat toivoivat korkeaa oleskelutilaa, ja suunnittelimme muut tilat kiertymään tämän tilan ympärille. Autotalli toimii myös harrastetilana ja sieltä on kätevä sisäyhteys teknisentilan ja kodinhoitohuoneen kautta asuintiloihin, Sainila kertoo.

Vanhempien ja tyttärien makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa. Vanhempien makuuhuoneesta on vielä käynti laajalle, saunan ja alakerran terassin päällä sijaitsevalle kattoterassille eli näkymiä merelle riittää.

Asuinneliöitä on kaikkiaan 170 ja rakennuksen kokonaisala on noin 277 neliötä.

Talo on kadulle päin hyvin pelkistetty. Autokatoksia ja etupihaa päällystää Aavakivet 60.
Kahden kerroksen korkuinen olo- ja ruokailuhuone on avara. Sisustuksen tummat sävyt tuovat ryhdikästä kontrastia vaaleaan ja valoisaan rakennukseen.

Hyvä ajoitus ennen hintojen nousua

Perhe valitsi tulevaksi kodikseen yksilöllisen, harkkorakenteisen Lakka Kivitalon. – Kun ryhdyimme rakentamaan, ajattelimme olevamme ainoat siinä puuhassa koronapandemian käynnistyttyä. Kävikin juuri päinvastoin, perheen isä sanoo.

Kivitalo oli meillä ykkösvaihtoehtona alusta alkaen.

– Onneksi ehdimme ostaa Lakalta talopaketin sekä pihakivet sekä tehdä muut isot hankinnat kuten puutavarat ennen hintojen nousua. Lakan kautta saatiin myös runkovaiheen tekijät. Muiden ammattitaitoisten rakennusmiesten löytäminen olikin vaikeampaa.

– Ryhdyin tekemään omaa työtäni osa-aikaisesti. Oli helpompi itse tehdä rakennushommia, kuin etsiä hyvä miehiä, jotka olivat kaikki kuitenkin varattuja.

Päätös oli sikäli helppo, että rakennustyöt sujuvat perheen isältä itseltäänkin erittäin hyvin -lapiohommista sähkösuunnitteluun ja -ohjelmointiin. Rakennuksen huipputekninen taloautomaatio onkin hänen itsensä suunnittelema ja toteuttama.

Rakennuksen energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, mikä oli yksi syy myös harkkorakenteen valintaan. Pääasiallisena lämmönlähteenä on maalämpö. Talon yksi erikoisuus on talon keskellä sijaitsevaan, betonista valettuun portaikkoon integroitu leivinuuni. Betonikuutio sitoo uuniin lämpöä ja luovuttaa sen hiljalleen huoneistoon.

Sähköisesti toimivat aurinkosuojaverhot ikkunoissa tasaavat huonetilan lämpöä ja lisäävät asumisen viihtyvyyttä. Meren puolen katos suojaa myös liialta auringon paahteelta. Maalämpöpumppuun kytketty jäähdytyslaite huolehtii edullisesti viilennyksestä tarvittaessa.

Moderni, mutta ajaton talo

Veneenveistäjänrannan kaava oli arkkitehtien Tiina Sainilan ja Mikko Kannisen mukaan talon kohdalla yllävänkin vapaa.

– Esimerkiksi talon väriä ja julkisivun materiaaleja ei mitenkään rajoitettu. Tarkempia määräyksiä oli katutilaa rajaavasta muurimaisesta aidasta ja merenpuolen tukimuurista, Sainila kertoo.

Julkisivuihin on haettu ajattomuutta ja selkeyttä.

– Olemme pyrkineet linjaamaan muun muassa pääikkunoiden yläreunat ja terassien sisäkattopinnat samaan tasoon, jolloin julkisivusta tulee rauhallinen ja mietityn näköinen. Talo on mielestämme moderni. Rakennuttajat ovat itse toteuttaneet taloonsa myös innovatiivisia ratkaisuja, kuten korkean tilan katon syvennys valoineen, kertopuun käyttö terassin katossa ja sisäkattopinnoissa.

– Alun perin rakennuttajat halusivat lasitetun terassin jatkeeksi pihasaunan, mutta se jätettiin toteuttamatta. Mielestämme se on onnistunut ratkaisu, sillä maisema avautuu paljon laajemmin ilman pihasaunaa

Sainila ja Kanninen suunnittelevt monien kollegoidensa tavoin mielellään rakennuksia mistä materiaalista tahansa. – Kivitalossa on kuitenkin omat hyvät puolensa, ja suunnittelemistamme kivitaloista on tullut edustavia sekä tyylikkäitä kokonaisuuksia.

– Perheen talo on lisäksi tehty huolella ja rakkaudella, ja se aina ilahduttaa suunnittelijaa.

Kysy lisää

Jätä yhteydenottopyyntö