Etusivu / Maisemansa arvoinen kivitalo

Maisemansa arvoinen kivitalo

Merenrantaan rakennetun talon modernissa arkkitehtuurissa on viitteitä 1960 -lukuun.

maisemansa arvoinen

Lakka Kivitalo Oulussa

 • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehti Tapani Takkunen
 • Urakoitsija: Lakka Kivitalot Oulu/Arto Mehtälä
 • Pääkerroksen huoneistoala 204 m² ja kerrosala 226 m²
 • Autotalli/talousrakennus kerrosala 62 m²
 • Pihavarasto/autotalli 38 m²
 • Pihasauna 30 m²
 • Lämmitysmuoto: Maalämpö. Lisälämpöä antaa takka.
 • Sähköä tuottaa 6 kWp:n aurinkovoimala
 • Lakka kivitalotoimitus: EMH-400 harkot (sisältää suorat-, kulma-, pääty- sekä osaharkot), MH-150 harkot, MH-200 harkot, VSH-100 harkot.
 • Rappaus: Lakka Ohutrappaus
 • Sisäseinät: Lakka Sisäseinätasoitteet

Teksti: Dakota Lavento Kuvat: Vesa Ranta

Ouluun, kauniille merenrantatontille on kohonnut näyttävä, arkkitehtuuriltaan suoralinjainen Lakka Kivitalo, joka tuo kaikessa moderniudessaankin parhaalla tavalla mieleen 1960-luvulla rakennetut kivirakenteiset omakotitalot.

Talon rakennuttajaperhe löysi ihanteellisen rakennuspaikan etsittyään Oulusta pitkään sopivaa tonttia. Aikaisempi, puurakenteinen omakotitalo ei enää täyttänyt kaikkia seitsenhenkisen perheen asumistoiveita.

Tontilla sijainneet, käyttöikänsä päässä olleet rakennukset purettiin uuden rakennuskokonaisuuden tieltä pois. Jäljelle jäivät näkymät merelle ja valmis tie kauniine lehtikujineen.

Näkymä olohuoneesta pihan yli merelle on huikea ja se muuttuu vuodenaikojen mukaan.

Maksimaalisesti merimaisemaa

Rakennuttajaperhe halusi upealle tontille laadukkaan, pitkäikäisen omakotitalon. He toivoivat, että mahdollisimman monista tiloista avautuisi näkymä merelle. Talon sai suunniteltavakseen arkkitehti Tapani Takkunen. Hänen toimistonsa on erikoistunut suunnittelemaan omakotitaloja suoraan yksityisasiakkaille. Kaikkineen noin vuoden kestänyt suunnitteluprosessi käynnistyi tonttiin tutustumisella. – Rakennuspaikka oli aivan erityisen hieno, Takkunen huomauttaa.

Merenrantatontille ei voi rakentaa mitä tahansa eikä mihin tahansa. -Neuvottelimme Oulun kaupungin kaavoittajan kanssa siitä, miten lähelle rantaa ja mihin korkeusasemaan talo voidaan rakentaa, Takkunen kertoo.

Rakennuttajaperheen toiveissa oli asumistiloiltaan mahdollisimman väljä ja valoisa koti. Tasokkaan päämakuuhuoneen yhteyteen vanhemmat halusivat spa-tilat. Arjen toimivuuden takaamiseksi kaivattiin runsaasti säilytystilaa ja lapsille arkieteinen.

Rakennuksen selkeä, ryhdikäs muotokieli näkyy kylpyhuoneessakin.

– Prioriteettinä oli kuitenkin merinäköalan maksimoiminen, Takkunen painottaa. Suuret ikkunat antavat merimaisemaan olohuoneesta, siihen liittyvästä TV/mediahuoneesta, päämakuuhuoneesta, spa-osastolta sekä yhdestä lasten makuuhuoneesta. Talon pääoleskelutiloista sekä vanhempien makuuhuoneesta ja spa-osastolta on kulku merenpuoleiselle terassille.

Takkunen suunnitteli rakennuksen keskelle toisen kerroksen, eräänlaisen komentosillan, josta avautuu panoraamanäkymä merelle. Korkeampi osa tuo pitkänomaisen rakennuksen hahmoon vaihtuvuutta.

Arjen toimivuuden vuoksi talon aputilat ja lasten makuuhuoneet suunniteltiin maatasoon. Yläkerran lastenhuone on helposti muutettavissa aikanaan esimerkiksi työhuoneeksi.

Meri sijaitsee rakennuksen pohjoispuolella, joten iltapäiväaurinko jää rakennuksen etupihalle. Takkunen suunnitteli suuria ikkunapintoja myös etupihan suuntaan, jotta oleskelutiloihin saadaan valoa kummastakin suunnasta. Iltapäiväauringosta pääsee nauttimaan laajalla terassilla. Pohjaratkaisussa on aukko läpi talon, joten terassilta toiselle pääsee helposti.

Suoraviivaista kiviarkkitehtuuria

Rakennuttaja kertoo halunneensa aina kivitalon. Kestävä kivirakenne oli luonteva valinta, kun toiveissa oli laadukas, pitkäaikaiseen käyttöön rakennettava ja arkkitehtuuriltaan tasokas pientalo.

Rakennuttajan toiveet sanelivat rakennuksen muotokielen. Suuret, huonetilan korkuiset ikkunapinnat sekä valkoinen rappaus sisällä ja ulkona edustavat modernia, pohjoista, levollisen suoraviivaista arkkitehtuuria parhaimmillaan.

– Pohjoisen merimaisemaan horisontaalinen, 1960-luvun arkkitehtuuri sopi erinomaisesti, Takkunen huomauttaa.

Muotokieli puolsi kiven käyttöä. -Hahmoltaan tämän kaltaiset rakennukset on luontevinta toteuttaa kivirakenteisena.

Sileä valkoinen rappaus julkisivussa ja sisäpinnoissa on levollinen ratkaisu, joka maksimoi valon ja avaruuden tiloissa. Kokonaisuudessa on kivirakenteen vastapainona merkittäviä puisia elementtejä. Takkunen on käyttänyt laajoja puupintoja esimerkiksi sisäänvedoissa sekä terassin sisuksissa. Puupinnat on käsitelty puun ominaisilmeen säilyttämiseksi läpikuultavalla puunsuojalla.

Suojainen sisäpiha

Rakennuttaja toivoi suunnittelijalta tontille arkkitehtoonista kokonaisratkaisua. Varsinaisen päärakennuksen lisksi Takkunen suunnitteli kolme piharakennusta, jotka kehystävät mantereen puoleista sisäpihaa. Piharakennuksista kaksi on autotalli/ varastorakennuksia ja kolmas puurakenteinen sauna.

Arkkitehtitoimisto konsultoi myös rakennuksen sisustussuunnittelussa ja suunnitteli tilaajan kanssa pihan päälinjat terassien ja kulkureittien sijainteineen. Pihalla on paljon huolella toteutettuja kivirakenteita sorapohjalle asennetuista pihakivipolusta istutusaltaisiin ja seulanpääkivistä tehtyihin pintoihin.

Kokonaisuus on hienostunut ja levollinen, aikaa kestävä tasokas kivirakenteinen omakotitalo, joka toimii joustavasti yhtä hyvin kiireisessä lapsiperhearjessa kuin myös myöhemmin lasten muutettua omilleen.

Talon rakentaminen kesti kaikkiaan vuoden. Perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa helmikuussa 2021, syksyllä 2021 myös piha oli valmis. Rakennuttaja osallistui taitavien paikallisten ammattilaisten rinnalla itsekin täysipäiväisesti rakennustöihin.

Perhe on ollu uuteen kotiinsa tyytyväinen. -Hyvä talohan se on, ei siitä pääse mihinkään, rakennuttaja kiteyttää.

Kysy lisää

Arto Mehtälä
Kivitaloedustaja, urakoitsija Oulu
Puhelin 040 700 9500
arto.mehtala@lakkakivitalot.fi

Jätä yhteydenottopyyntö