Etusivu / Estetiikkaa ja esteettömyyttä

Estetiikkaa ja esteettömyyttä

147-neliöisen yksikerroksisen kodin rakentamiseen käytettiin Lakka EKO-380P hienosaumamuurattavia eristeharkkoja.

estetiikkaa ja esteettömyyttä

  • Täällä asuu eläkkeellä oleva pariskunta
  • Kotina yksilöllinen Lakka-kivitalo
  • Tilaa kodissa on 147 m²
  • Arkkitehtinä Harri Laatio

Teksti jutta Rissanen, kuvat Ofer Amir

Vähemmän neliöitä, mutta paremmin jäsenneltyä tilaa! Estetiikkaa ja esteettömyyttä. Uudessa kodissa korostuu hyvä, ennakoiva suunnittelu, jossa painotettiin erityisesti tilojen viihtyisyyttä, sekä arjen helppoutta nyt ja tulevaisuudessa.

Pariskunta oli hankkinut tontin pikkukaupungin keskustan laitamilta jo lähes 14 vuotta sitten. Koska rakentaminen ei ollut tuolloin vielä ajankohtaista, tontilla sijaitseva vanha asuinrakennus annettiin vuokralle.

Kyseisen alueen kehityssuunnitelmat olivat ostohetkellä vasta aluillaan, ja nyt reilu vuosikymmen myöhemmin, aluetta tuskin tunnistaa enää edes samaksi.

– Ympäristö on muuttunut tässä välillä kaupunkimaisemmaksi ja viereen on noussut myös kerrostaloja. Emme tarvitse asioiden hoitoon enää edes autoa, sillä kaikki on ihan lähellä. Seuraavaan kortteliin on rakennettu jopa uusi terveyskeskus, eläkkeellä oleva pariskunta naurahtaa.

– Kun päätimme ryhtyä rakennuttamaan kotia tälle tontille, pohdimme yksityisyyttä. Mielestämme on selvää, että tällaiseen paikkaan rakennettaessa on kestettävä ihmisten katseita ja kaupungin elämää.

Arkkitehti tähän kotiprojektiin löytyi tuttavapiiristä.

– Vähän vitsillä annoimme arkkitehdillemme Harri Laatiolle ohjeeksi suunnitella meille sellainen Miami Vice -talo, jossa voisi tulevaisuudessa kulkea helposti rollaattorinkin kanssa.

Arkkitehtinä projektissa toiminut Harri Laatio on alkuperäiseltä ammatiltaan sisustusarkkitehti ja se näkyy kaikkialla kodissa. Jokainen tila on suunniteltu tarkoin ja pariskunnan kalusteille, tauluille ja valaisimille löytyi heti omat paikkansa. Lakka Kivitalo on tehnyt tämän kodin perusteella valikoimiinsa Lakka Smaragdi 147 -mallin.

Kivitalo on kestävä

Perheen johtoajatus oli rakennuttaa itselleen kaikin tavoin kestävä koti.

– Halusimme kodin, jossa on tyylillistä ajattomuutta ja, joka on mahdollisimman huoltovapaa. Lakka-Kivitalo tuntui lopulta ainoalta oikealta ratkaisulta.

Talon suunnitellut Harri Laatio kertoo, että suunnittelun suuntaviivat voisi kiteyttää sanoihin: turvallisuus, esteettömyys, estetiikka ja harkitut ratkaisut.

– Suunnittelu alkoi toimivien sisätilaratkaisujen suunnittelulla, josta siirryin ulos. Sen jälkeen näkökulmaa laajennettiin vielä kertaalleen ulkoa takaisin sisälle.

Kapeahkolle ja alkujaan melkoisesti viettävälle tontille rakennettiin 147-neliöinen kivitalo yhteen tasoon. Kadun puoleiseen talonpäätyyn, asuintilojen jatkoksi, rakennettiin vielä tilava autokatos.

– Viettävä tontti pohditutti aluksi, mutta se ratkaistiin tontin rajaan rakennetulla tukimuurilla. Sen avulla saimme tontin tasaisemmaksi ja rajattua sen yksityisemmäksi, Laatio kertaa lähtötilannetta.

Selkeät ja esteettömät sisätilat

Harri Laatio suunnitteli talon keskelle avaran keskitilan, joka kylpee valossa pilviselläkin säällä suurten ikkunoittensa ansiosta. Molempiin päätyihin rakennettiin makuuhuoneet, yksi pariskunnalle ja kaksi oleskelua varten, sekä vierastiloiksi. Toiseen päähän sijoitettiin keittiö, ruokailutilat ja kosteat tilat. Ruokailutilasta voi astua ulos oleskelutilaksi sisustettuun lasihuoneeseen ja sitä kautta pääsee myös takapihan puutarhaan.

Jokainen huone on kynnyksetön, tarvittaessa liikkuminen on esteetöntä huoneesta toiseen, vaikka rollaattorin avulla. Perinteisten ovien sijaan kotiin valittiin liukuovet.

– Se oli arkkitehdiltä hieno idea, jota emme tulleet edes ajatelleeksi, pariskunta kertoo.

– Lisäksi olemme suorastaan yllättyneitä, miten hän on suunnitellut valmiiksi täydelliset paikat kaikille tavaroillemme.

Tämä johtunee Laation sisustusarkkitehtitaustasta.

– Keskustelen ja tutustun aina perheeseen ennen suunnittelutyötä. Samalla rekisteröin sisustusmakua ja kalusteitakin.

Ulkotilat upeaksi

Lakka Kivitalot toimitti kohteeseen harkot ja myyjän verkoston kautta löytyi myös talolle tekijät, sekä kaikki muut rakentamiseen tarvittavat materiaalit.

– Saimme kaiken tarvittavan heidän kauttaan, myös puutavaran. Rakentaminen eteni sujuvasti hyvien suunnitelmien ja yhteistyökumppaneiden ansiosta, pariskunta kiittelee.

Rakentamisen päätteeksi tehtiin vielä piha-alueet valmiiksi. Myös sen suunnittelu oli Harri Laation käsissä, mikä varmisti, että sisä- ja ulkotilat ovat synkroniassa keskenään.

Hyvällä suunnittelulla perheelle saatiin ulos turvalliset kulkuväylät valoineen, useampiakin oleskelutiloja, sekä näyttäviä kukka-altaita ja istutuksia. Myös piha-alueiden kivimateriaalit tulivat pääosin Lakan kautta.

– Sisäpihan suuret kivilohkareet ovat kaikki tältä tontilta perustustöiden aikaan nostettuja. Piha tulee vielä muuttumaan kasvillisuuden rehevöityessä, muutoin kaikki on jo valmista.

Kodissa on pariskunnan makuuhuoneen lisäksi myös vierashuone sukulaisten kyläilyä varten.

Kysy lisää

Etunimi Sukunimi
Titteli
Puhelin 123 456 789
sposti@lakka.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.