Etusivu / Harkkotalo sen olla pitää!

Harkkotalo sen olla pitää!

Talo Joutselan iso terassi jatkuu tyylikkäänä Loimuliuskekivenä. Mahdollisimman helppohoitoinen piha on toteutettu Lakan monipuolisilla pihakivillä.

Talo Joutsela, Lohja

  • Talotehdas, Lakka Kivitalot
  • Rakennuttaja: Marjo-Riitta ja Janne Hirvonen
  • Kerrosala: 242 m² + autotalli 8,5 m²
  • Runkorakenne: Lakka EKO-380P Grafit -eristeharkkojärjestelmä (harkkotalo)
  • Pääsuunnittelija: arkkitehti SAFA Pet Michael / Arkkitehtitoimisto Pet Michael Oy
  • Sisustussuunnittelu: Harri Koskinen
  • Pääurakoitsija: Rakennus Vaher Oy

Teksti: Leena-Kaisa Simola

Kun Janne Hirvonen alkoi puolisonsa Marjo-Riitan kanssa miettiä uuden talon rakennuttamista, silloisessa kodissa oli kaksi ”saavutettua etua”, joista ei voinut tinkiä: harkkorakenne ja kotiteatteri. Harkkotalo oli näin ollen helppo ratkaisu.

Nämä kaksi ja kaikki muutkin toiveet toteutuivat, kun Hirvosille valmistui Lakka Kivitalo Lohjan asuntomessuille 2021. Kivitalosta käytetään myös nimitystä harkkotalo.

Hirvosilla oli aikaisemmin kolmikerroksinen omakotitalo Espoossa. Lapset olivat muuttaneet pois kotoa ja talo oli käynyt liian isoksi kahdelle ihmiselle. Hirvoset katsoivat myös jo tulevaisuuteen: iän myötä kodin esteettömyys tulisi entistä tärkeämmäksi. Seuraavan kodin tulisi siis olla yksikerroksinen ja sen sisätilat avaria myös rollaattorilla kulkea, jos niin olisi tarpeen. Mieli veti myös lähemmäs rantaa ja Espoossa merenrannan tontit ovat hinnoissaan.

– Muutama vuosi mietittiin, että jotain päätöksiä pitäisi tehdä. Kouvolan asuntomessuilla 2019 näimme mainoksen Lohjan messuista. Siinä oli meidän ratkaisumme, Janne Hirvonen sanoo.

Lohjan messualue sijaitsee järvenrannalla ja Hirvoset saivat tontin aivan alueen laidalta. Vaikka omaa rantaa ei olekaan, niin järvinäköala avautuu jopa saunan lauteilta.

Talo Joutsela on suunniteltu toimivaksi kodiksi myös asukkaiden ikääntyessä. Siksi se on yksikerroksinen ja esteetön.

Varman päälle

Hirvoset olivat tekemässä elämässään isoa muutosta ja jättivät vielä pientä tilaa epäröinnille.

– Ajateltiin, että jos emme viihtyisikään Lohjalla ja talo menisi myyntiin – mitäs sitten? Siksi teimme talon, jonka myyntiarvo ei laske ja jolle olisi ostajia. Se oli yksi syy kivitalon valintaan, Janne Hirvonen sanoo.

Lakan verkostosta löytyi myös kivitalot hyvin tunteva arkkitehti SAFA Pet Michael, joka kuunteli Hirvosten toiveita herkällä korvalla.

– Hyvin nopeasti saatiin talon pohjapiirros paikalleen. Makuuhuone on omassa nurkassaan kaikessa rauhassa. Edellisestä asunnosta oppineena haluttiin keskittää vaatehuolto yhteen paikkaan eli makuuhuoneen yhteydessä on reilun kokoinen pukeutumishuone ja kodinhoitohuone. Enää pyykit eivät loju pitkin taloa. Halusimme myös ehdottomasti työhuoneen, vaikka silloin ei ollut vielä tietoakaan koronasta ja etätyön lisääntymisestä.

– Kotiteatteri piti saada ehdottomasti myös, koska olimme sellaiseen tottuneet. Iso skriini ja hyvä akustiikka. Minä katselen jalkapalloa ja vaimo kuuntelee musiikkia. Jos ohjelmat menevät päällekkäin, niin toinenkin televisio löytyy, Janne myhäilee.

Talo Joutselaa kiitettiin Lohjan asuntomessujen tyylikkäimmäksi, myös Harri Koskisen suunnitteleman sisustuksen osalta.

Joutsen on laskeutunut

Hirvosten talon julkisivut ovat harkkotalojen tapaan rapatut, paitsi yksi. Talo Joutsela onkin upea esimerkki siitä, miten harkko- ja elementtirakentaminen täydentävät toisiaan. Lakka valmisti taloon betonielementin, jonka graafisessa pinnassa on herkkä kuva laskeutuvasta joutsenesta.

– Se tavallaan kuvaa meidän tilannettamme ja tunnettamme. Joutsenet ovat laskeutuneet kotirantaan. Kuvan on ottanut palkittu amatöörikuvaaja Timo Leppäharju. Löysin kuvan verkosta ja sattumoisin Leppäharju onkin vanha tuttavani. Ehdotin Lakalle graafisen betonin tekemistä ja siellä innostuttiin heti, Janne kiittää.

Hirvoset ovat kotiutuneet uuteen taloonsa hyvin.

– Olemme ennen edellistä kivitaloamme asuneet myös puutalossa eli osaamme arvostaa kivitalon äänen eristystä ja turvallisuutta muun muassa vesivahinkojen suhteen. Edellisen talon naapureissa maalattiin puutaloja jo toista kertaa, kun me vasta harkitsimme rappauksen pesua.

– Lakan verkostosta löysimme sekä pää- että rappausurakoitsijan. Hyviä valintoja molemmat ja yhteistyö sujui helposti.

Janne halusi myös lopettaa niin puu- kuin pihatyöt. Talossa on kaksi takkaa, toinen olohuoneessa ja toinen terassilla – molemmat toimivat kaasulla. Piha on tehty Lakan pihakivillä ja -laatoilla, ruohonleikkuria talossa ei enää ole. Sisällä sen sijaan robotti-imuri jahtaa sujuvasti villakoiria, kun yhdessä tasossa on helppo liikkua.

Entä se varasuunnitelma: meneekö talo myyntiin?

– Ei! Tämähän on täydellinen. Oikein mietin, mitä tekisin toisin ja löysin kyllä vastauksenkin: vähemmän elektroniikkaa, insinööri Janne nauraa.

Graafisesta betonista tehty uniikki taideteos yhdistää harkko- ja elementtirakentamisen antaen talolle yksilöllisen ilmeen.

Kysy lisää

Etunimi Sukunimi
Titteli
Puhelin 123 456 789
sposti@lakka.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.