Etusivu / Kivitalon rakentaminen hartiapankkivoimin Kempeleessä

Kivitalon rakentaminen hartiapankkivoimin Kempeleessä

Pitkän etsinnän jälkeen löytyi lopulta mieleinen tontti, jonne nyt rakennetaan Lakka Kivitaloa. Kivitalon rakentaminen on alkanut vauhdikkaasti. Rakentajan arki aikataulukiireineen on tullut tutuksi koko perheelle, sillä kohdetta rakennetaan pitkälti hartiapankkivoimin. Tällä sivulla seuraamme perheen rakentaja-arkea rakennuttajien itsensä kertomana.

HUOM! Voit käydä tutustumassa tämän Lakka Kivitalon rakentamiseen myös paikan päällä. Soita ja sovi työmaakäynti suoraan edustajan kanssa puh. 040 700 9500 / Arto.

KESÄKUU – Rakennuslupa ja anturamuottien asennus

Saimme rakennusluvan Kempeleen kunnalta 13.6.2017 ja samalla aloimme tiedustelemaan mahdollisia maatöiden tekijöitä. Arto oli jo ennalta tiedustellut muutamilta urakoitsijoilta, mutta nyt h-hetken koittaessa olivat estyneitä. Tässä vaiheessa alkoi lievä paniikki iskeä itsellä, että ehtiikö kesäloman aikana kantaa harkkoja ollenkaan, jos maatöitä ei saada tehtyä. Tiedustelimme loppuviikosta KK Kanto Oy:stä pohjatöiden suorittamista. Lupasivat alkuviikosta ilmoitella meille, jos ehtivät paikalle.

Maanantaina 19.6. projekti starttasi säpinällä, kun Arto ilmoitti, että pohjatyöt alkaa huomenissa ja samantien soittokierros mm. Kempeleen vesihuollolle, jotta saisimme tehtyä liittymissopimuksen ja liitoskaivantoon vesihuollon asentajan. Samalle päivälle hommasimme tarvittavat viemäri-, salaoja- ja sadevesiputket Meltexiltä.

Maatyöt alkoivat tiistaiaamuna ja jatkuivat aina torstai – iltapäivään saakka. Autoimme isäni kanssa parhaamme mukaan hakemalla tarvittavia putkia lisää, sekä asentamalla sadevesi- ja salaojaputkia. Meidän onni, että meille sattui taitava kone- ja lapiomies. Kaikki sujui mutkattomasti alusta loppuun.

Aloituskokous venyi tiistaihin 27.6. asti, mutta ehdimme onneksi pitää sen ennen heinäkuuta, jolloin Kempeleen kunnassa osa jää lomalle ja rakennusten merkkaus jäisi tekemättä.

  • Torstaina 29.6. Lakalta tuli ensimmäinen rekallinen kiviä sekä anturamuotit. Samalle illalle kasasimme anturamuotit paikalleen.
  • Perjantaina 30.6. Päivällä valoimme anturan ja betoniauton lähdettyä paikalle kurvasi nosturiauto, joka nosti meille kivet anturan sisälle.
  • Lauantaina 31.6. Rakensimme Arton kanssa kulmapukit paikalleen, ja annoimme talon emännälle kunnian laittaa ensimmäisen kiven paikalleen ???? Tästä se odotettu harkkojen ladonta alkaisi.
Maansiirtotyöt käynnissä

HEINÄKUU – Kivirungon pystytys EMH-400PRO grafit -harkoista

Maanantaina 10.7. saimme sokkelin harkot valettua ja sain muutaman ystävän valutalkoisiin kaveriksi. Myöhemmin viikolla levittelimme suodatinkankaan ja samalla laitoimme routaeristeet valmiiksi, sillä loppuviikosta tulisi sisä- ja ulkotäytöt. Perjantaina Maanrakennus J Päkkilä aloitti tekemään meille sisä- ja ulkotäyttöjä. Maatyöt jatkuivat hieman myös maanantaiaamuna. Myös Päkkilän pojat hoitivat työnsä ammattitaidolla.

Maanantaina 17. päivä meille tuli myös Lakalta lisää kiviä. Täyttöjen jälkeen ladoimme vielä muutaman kierroksen kiviä. Torstaina 20.7. aamupäivällä saapuivat telineet, jotka kasasimme porukalla. Iltapäivälle tilattu nosturi saapui ja nosteli meille ensimmäiset kivet telineille. Parissa päivässä saimme ladottua kivet paikalleen ja nyt odottelemme saapuvaksi uutta kivikuormaa.

Lakka EMH-400PRO ulkoseinäharkkojen asennusta
Lakka EMH-400PRO ulkoseinäharkkojen asennusta

ELOKUU – ulkoseinien pystytystä

Elokuun alku jatkui kiireisenä, sillä heti ensimmäisenä päivänä saapui Oulun Porakaivot Oy poraamaan meille maalämpökaivon. Samalle päivälle saapui vielä Lakalta kuorma ulkoseinäharkkoja. Loppuilta vietettiin vielä harkkoja nostellen talon osalta.

Saimme ladottua harkkoja sen verran hyvällä vauhdilla, että talon osalta valu oli jo elokuun toisena päivänä. Talkooväkeä emme saaneet houkuteltua paikalle, joten valu suoritettiin omin voimin. Jo ladontavaiheessa olimme laittaneet tuet ikkunoiden ja ovien ylityksiin T-profiilien alle. Valun alkaessa talo kasteltiin jälleen läpikotaisin ja tarkastelimme pikaiseen, että kaikki pystyraudoitukset sekä ovien ja ikkunoiden pönkät olivat paikallaan. Valu suoritettiin onnistuneesti, vaikka mediahuoneen ikkunasta eräs tuki pettikin hetkellisesti ja betoniautosta meni kertaalleen letkukin tukkoon.

Viikolla 32 oli vuorossa telineiden kasaus talon ulkopuolelle sekä talliin/vajaan. Pääsimme jatkamaan taas harkkojen ladontaa näiden osalta. Samaisiin aikoihin Oulun Porakaivon miehet kävivät laittamassa lämpökaivoon putket, jossa keruunesteet olivat valmiina. Nämä sitten yhdistettiin jo maatöiden aikana laitettuihin vaakaputkiin.

Puolessa välissä elokuuta valoimme etu- ja takapihan pilarit sekä tallin/vajan kokonaisuudessaan. Kattotuolit saapuivat jo elokuun lopulla pihalle odottelemaan nostoa paikoilleen.

Tallin ja vajan valun jälkeen alkoi harkkojen ladonta päätykolmioita varten ja elokuun lopussa suoritettiin näiden osalta valut onnistuneesti. Kaikki valut oli nyt suoritettu ja saimme alkaa purkamaan turhat telineet pois tieltä ja tilailemaan tarvittavat tavarat kattotuolien kiinnitykseen.

Syyskuun alkupuolella olisi tarkoitus nostella kattotuolit paikalleen ja jatkaa katon osalta rakentamista.

SYYSKUU- kattoristikoiden asennusta

Syyskuu jatkui pitkälti siitä, mihin elokuussa jäätiin. Heti alkukuusta oli tarkoitus nostella kattotuolit paikalleen, mutta sitä ennen täytyi saada etu- ja takapihalla palkit ylityksien kohdalle, yläohjauspuut sekä kulmaraudat paikalleen, jotta saadaan kattotuolit oikealle paikalle. Ennen kattotuolien nostoa ehdimme aloitella putkihommia vesi- ja viemäriputkitusten osalta. Tässä kohtaa projektiin mukaan astui LVI Vesala.

Saimme soviteltua aikataulut porukalla kohdalleen niin, että 13. päivä nosteltiin kattotuolit ja samalla houkuteltiin kavereita nostotalkoisiin mukaan. Sitä mukaan, kun kattotuolit löysivät paikkansa,  iskettiin samalla tukilautoja kiinni, ettei kävisi dominoefektiä. Etupihalla, autokatoksen kohdalla, rautapalkkiin piti hitsata muutama latta, jotta saimme kattotuolit kiinni.  Reunimmaisiin tuoleihin alettiin kiinnittelemään poikosia ja samalla vauhdilla kiinnitettiin otsalautoja paikalleen.

Teimme ensin etupihan puolen säänkestäväksi. Takapihan puolelle,  kodinhoitohuoneen ja kylppärin päälle siirryttäessä, kävi Suomen Huopakatto Oy asentamassa huovan onnistuneesti. Katto on liian loiva tiilelle, joten päädyimme huopaan. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna ehdimme suojata vielä toisen puolen talosta aluskatteella ja saimme ruoteetkin melkein ylös asti tehtyä, kovista tuulista huolimatta. Monet kerrat tuumailtiin, että olisi ollut paljon nopeampi rakentaa katto maassa valmiiksi, mutta liian pieni tontti/ katon muoto esti tämä. Korkeanpaikankammoiset sai shokkihoitoa samalla ????

Jälleen kerran pitää kiittää talkooväkeä sekä varsinaisia työntekijöitä!

 LOKAKUU- kattotöitä ja sisähommia

Alkukuu alkoi takapihan puolen aluskatteiden ja ruoteiden laittamisella. Keli muuttui sateiseksi ja siirryimme sisähommiin, jotta saisimme sisävalun suoritettua vielä ennen pakkasia. Lokakuun osalta ei videolle tarttunut mitään ihmeellistä ja näkyvää. Viimeistelimme myös katon revaamista paikalleen.

Olimme upottaneet kylmävesi- ja viemäriputket jo syyskuussa. Nyt jatkoimme lattiastyroksien asennuksella.​​ Poistimme sisätäytöstä ylimääräiset hiekat ja tasoittelimme valmiiksi lattiastyrokseja varten. Lattiastyrokseja tuli 20 cm:n paksuisesti ja ensimmäiseen 10cm:n kerrokseen upotettiin lämminvesiputket. Toiseen kerrokseen upoteltiin kaikki tarvittavat sähköt, mitä ei yläkautta vedetä. Media/leffahuoneen osalta halkaisimme seinäkiven eristeeseen asti äänieristyksen vuoksi. Lattiassa laitoimme 3cm styroksin pystyyn katkaisemaan lattiavalun. Tästä projektista lisää myöhemmin.

Kuun puolessa välissä tilasimme kattotiilet Ormaxilta sekä tilasimme Puustellilta keittiön, wc:n sekä kodinhoitohuoneen kalusteet. Kauppiaamme oli myynyt  keittiön 20 vuotta sitten vanhemmille ja nyt oli helppo tehdä sitten seuraavan sukupolven kanssa kaupat. ????

Kun kaikki upotukset oli suoritettu, jatkoimme tuulensuojalevyjen asentamisella sekä aloimme myös samaan aikaan laittamaan lattialämmitysputkia paikalleen, jotta lattiavalu saataisiin suoritettua mahdollisimman pian. Sää vaikutti pysyvän plussan puolella sen verran, että meidän ei tarvitsisi alkaa eristämään taloa lämpimäksi ikkunoiden/ovien sekä katon osalta. Hieman liian optimistisina huomasimme ensilumien tulevan ja pakkasten alkavan. Peitimme rakennusmuovilla ja ylijääneillä styrokseilla ikkunat/ovet ja kattoon asensimme höyrysulun. Artolta onneksi löytyi parit lämmittimet, jotta saimme vajan/varaston lämpimäksi valua varten. Talon osalta lainasimme lämmittimen, jotta saisimme joka paikan pakkaselta plussan puolelle. Kaikki oli valmista marraskuun toisena päivänä suoritettavaan lattiavaluun.

Tiilet saapuivat myös loppukuusta sopivasti, kun ensilumi oli pakkasen kera satanut. Onneksi ensilumi harvoin jää maahan ja nyt odottelemme, että pääsemme nostelemaan tiilet paikalleen.

MARRASKUU- katon viimeistelyä ja ikkunoiden asennusta

Alkukuu startattiin pakkasen merkeissä ja lattiavalulla. Valu suoritettiin siinä kylmimmän päivän koittaessa ja hieman temppuilevan lämmittimen kanssa, mutta kaikki sujui loppupeleissä hyvin. Varastoon ja vajaan sekoitettiin valun yhteydessä MasterTop-pinnoite.

Lattiavalun jälkeen pakkasten hellittäessä hyppäsimme katolle asentamaan lintuesteitä ja tippapeltiä, jotta pääsemme nostelemaan sekä latomaan tiilet katolle. Tiileksi valitsimme mustat Ormax Protector +:t. Tiiliä katolle nosteltaessa homman teki haastavammaksi kova vesisade ja kylmä tuuli, mutta talkoovoimin saimme hommat suoritettua, vaikka ärräpäitä muutama lensikin. Nosturi nosti tiiliä ja samalla vauhdilla levitimme niitä tasaisesti ympäri kattoa, jotta ladonta olisi helpompaa. Tiilien ladonta onnistui ensikertalaisilta jopa erinomaisesti Arton näyttäessä mallisuorituksen. Takapihan puolen saimme ladottua suhteellisen vauhdikkaasti, mutta etupihan puolelle siirtyessä pakkanen ja lumi astuivat mukaan kuvioihin hidastaen tahtia.

Tiilien ladonnan jälkeen oli aika alkaa kiinnittämään tallin kattoon höyrysulkua sekä ruoteita, jotta saisimme lämpimät taukotilat. Samalla vauhdilla asensimme oven paikalleen. Kelin muuttuessa kylmemmäksi pääsimme onneksi myös asentamaan taloon ikkunoita. Isot ikkuna-aukot helpottivat näiden sisään kantamista, mutta painoakin ikkunoille kertyi painavimpien ollessa 250 kg:n tietämillä. Etupihan puolelta jätimme isoimman ikkunan asentamatta, jotta saimme nosteltua traktorin avulla väliseinäharkot sisälle. Kaikki ikkunat tulivat meille Alavus-ikkunoilta.

Loppukuusta saimme vielä tehtyä läpiviennit katolle, kulkusillat välikatolle sekä ruoteet talon osalta valmiiksi. Tästä on hyvä jatkaa kohti joulukuuta, mikä starttaa pienellä vapaalla. Tästä siirrymme sitten ilmavaihtoputkien kimppuun.

mehtala-2
mehtala-3

JOULUKUU- eristyshommia ja pientä lepoa

Joulukuu alkoi pienellä tauolla ja keräsimme voimia tulevia koitoksia varten. Itsenäisyyspäivän tienoilla hyppäsimme välikatolle ja aloimme laittaa ilmastointiputkia paikalleen ja seuraavan päivänä eristimme välikatolla olevat putket. Naureskelimme, että eristyksen onnistumisen taso oli kuin Nasalla konsanaan. ???? Meillä oli putkari Vesalan Matti kaverina, joten putkien laitossa ei kauan mennyt.  Lämpimässä tilassa olevat iv-putket laitamme myöhemmin ja tulopuolen eristämme, sillä taloon tulee viilennys maalämmön avulla.

Runkokatselmus suoritettiin 7 päivä. Tarkastaja oli tyytyväinen näkemäänsä, mutta huomautti parista uupuvasta reva-laudasta kattotuoleissa, jotka laitoimme saman tien paikalleen. Kuun puolessa välissä Ekovillan miehet kävivät puhaltamassa meille villat talon ja varaston osuuksille. Samana päivänä aloimme muuraamaan sisäseiniä ja saimme neljässä päivässä suurimman osan seinistä valmiiksi. Vauhdista vielä muuttelimme saunaan tulevia seinän pätkiä omien mieltymysten mukaisesti. Kylpyhuoneesta uupuu pari pientä pätkää seinää ja leffahuoneesta ”sisäseinät”. Leffahuoneessa kahden seinän väliin laitetaan ohut palovilla parantamaan äänieristystä. Jo valmiina oleviin seiniin paukuteltiin vasaralla pistorasian paikat valmiiksi sähkömiestä odottamaan. Viemärit ja vesijohdot laitoimme oikeisiin kulmiin ja Arto tasoitteli laastilla reiät umpeen.

Suunnittelimme, että teemme ensimmäisenä valmiiksi teknisen tilan. Tämä mahdollistaa sen, että saadaan maalämpöpumppu jauhamaan ja sähkömies Hakulin Markku voi tuoda sähkökaapin paikalleen. Tällöin päästään eroon pihalla olevasta vuokrakeskuksesta.

Joulun pyhät vietettiin levon merkeissä. Välipäivinä kävimme tasoittelemassa ja hiomassa teknisen tilan seinät maalauskuntoon ja sähkömies asensi sähkökaapin paikalleen odottamaan myöhempiä kytkentöjä. Vuosi 2018 on tarkoitus aloittaa säpinällä. Teemme sisäkaton valmiiksi tarvittavien laskujen osalta, sekä laitamme puuttuvat ilmanvaihtoputket paikalleen. Tästä siirrymme muuraamaan loput seinät valmiiksi ja aloitamme suurehkon tasoittelu-urakan.

Hyvää Uutta Vuotta 2018 kaikille! Tästä on hyvä, ellei täydellinen tilanne jatkaa eteenpäin.

TAMMIKUU- sisäpintojen laittoa

Rakennustelineet

Vuoden alusta starttasimme teknisen tilan seinien maalaamisella. Arto näytti aiemmin mallia tasoitushommissa siitä mitä on luvassa parin seuraavaan kuun aikana. Olohuoneen ja eteisen katon rimoitimme siten, että olohuoneeseen jää syvennys rimakattoa varten. Bongasimme Lakkalife-lehdestä mieleisen katon, joten päätimme toteuttaa lähes vastaavan ???? Leffahuone sai myös sisäseinät pienen eristyksen kera. Alaslaskujen tekoa jatkoimme isomman makuuhuoneen kohdalla, johon on tarkoitus laittaa epäsuoraa valoa luomaan tunnelmaa. Samanmoinen palikointi jatkui myös leffahuoneessa, wc:ssä ja pesuhuoneessa. Osassa huoneissa teimme alaslaskut, jotta ilmanvaihtoputket mahtuvat kulkemaan lämpimässä tilassa.

Putkarimme hoiti meille puolessa välissä kuuta maalämpöpumpun, iv-koneen sekä lämmitys-/jäähdytyspatterin paikalleen tekniikan puolelle. 15. päivä pääsimme eroon vuokrasähkökaapista, ja sähkömies laittoi samalla meille piuhoja valmiiksi sisävaloille. Samana päivänä Vesivek kävi asentamassa  rännit, lumiesteet ja tikkaat. Voidaan siis sanoa, että ukkoa riitti työmaalla. Arto teki vielä keittiöön viimeisen suuremman väliseinän jakamaan keittiötä ja eteistä. Pääsimme levyttämään kattoja makuuhuoneiden ja vaatehuoneen osalta, kun tarvittavat piuhat oli paikallaan. Sekin rupesi jo hetkittäin sujumaan Arton hyvien vinkkien ja ohjeiden saattelemana. Toki aina pieniä töppejä sattui, ja Arto sai hyvät naurut poikien harjoitellessa levytystä. Samalla kun levytysporukka levytti kattoja,  Arto teki smyygejä ikkunanpieliin ja asensi kulmalistat myös oviaukkoihin. Loppukuun aikana hiomakone tuli hyvin tutuksi.

Aloitimme huoneiden tasoitusten tekemisen vaatehuoneesta. Siellä oli hyvä harjoitella myös ensikertalaisen, sillä näkyvää pintaa jää vähänlaisesti hyllyjen takia. Silti onnistuimme kiitettävästi ja mietimme jo alanvaihtoa rappareiksi Arton kanssa.

HELMIKUU – seinien tasoitustöitä

Helmikuussa jatkoimme sisäseinien tasoitustöitä Lakan pohjatasoitteella. Seinien tasoittamisen ohella siirryimme myös kipsilevykattojen saumojen teippaukseen sekä hiomiseen.

Arto hoiti lähinnä kattojen teippaukset sekä puuttuvien kulmalistojen asennuksia. Pojat taas jatkoivat leffahuoneen parissa. Huoneessa olevat alaslaskut täytettiin villalla ja muutama kaiutinkaapeli putkitettiin seinään. Rälläkkä lauloi siis kiitettävästi. Väliseiniin oli helpompi paukutella putkille/kaapeleille ihan vasaralla urat.

Kylppäriosastolla saatiin tehtäväksi muurata viimeiset kaksi puuttuvaa seinän pätkää. Pienillä vinkeillä ja avustuksilla saimme seinät pystyyn nopeahkosti ja jopa suoraksi, vaikka pientä epäilystä oli ilmassa. Tarinaa kirjoittaessa seinät ovat vielä pystyssä ????

Etu- ja takapihan seiniä varten teimme kattoon pienet syvennykset ledinauhoja varten. Näistäkin syvennyksien tekemisestä oli jo aiemmin kattoa rimottaessa puhetta, mutta jäivät ajatusasteelle. Nyt sitten käsisirkkelillä palastelimme sopivat syvennykset jälkikäteen. Suosittelemme lämpimästi ottamaan nämä huomioon jo aiemmin toteutusvaiheessa. Kun sähkäri oli saanut vedettyä kattoon meille tarvittavat piuhat, aloimme levyttämään eteistä ja olohuonetta. Tälläkin kertaa jäi muutama jakorasia väärään kohtaan ja levyjä joutui käyttämään poissa.

Keittiön, vessojen ja kodinhoitohuoneen kalusteiden paikat käytiin mittaamassa Puustellin toimesta, jotta ovat sitten oikean kokoiset. Pieniä muutoksia teimme vielä keittiöön. Kaiken kiireen keskellä käytiin Oulun Sisustajilla valitsemassa lattia- ja seinäpintoja myöhempää aikaa varten. Vielä ennen kuunvaihdetta saatiin savupiippu muurattua valmiiksi.

Lakka Kivitalon rakennusprojekti, osa 1, anturat (timelapse)

Lakka Kivitalon rakennusprojekti, osa 2, sokkeli ja täytöt (timelapse)

Lakka Kivitalon rakennusprojekti, osa 3, ulkoseinät (timelapse)

Lakka Kivitalon rakennusprojekti, osa 4, päätykolmiot ja katto (timelapse)