Etusivu / Tiedote: Lakan Betoni on mukana startup-yhtiössä, joka valmistelee hiilineutraalin betonin kaupallista tuotantoa

Tiedote: Lakan Betoni on mukana startup-yhtiössä, joka valmistelee hiilineutraalin betonin kaupallista tuotantoa

Carbonaide

Joensuulainen Lakan Betoni lähtee valmistelemaan hiilineutraalien betonituotteiden kaupallista tuotantoa osana uutta startup-yhtiötä. Teknologian Tutkimuskeskus VTT:n ympärille syntyneen Carbonaiden rahoitus tulee Lakan Betonin lisäksi Vantaan Energialta, Startup Fund Joensuulta sekä VTT:ltä. Lisäksi yhtiö on saanut lainan Business Finlandilta.

Carbonaide Oy rakentaa kuluvan kevään aikana ensimmäisen uuteen teknologiaan perustuvan automatisoidun tuotantolinjansa Rakennusbetoni- ja elementin tehtaalle Hollolaan. Tehdasmittakaavan pilottiyksikössä aletaan sitouttaa hiilidioksidia betonituotteisiin, minkä ansiosta suuripäästöisen sementin kulutusta on mahdollista vähentää tuotannossa merkittävästi, ja mikäli valmistuksessa käytetään lisäksi sementin ohella päästöttömiä sideaineita, päästään jopa hiilinegatiivisiin tuotteisiin.

Rakennusmateriaalien tuotantoon liittyvän lainsäädännön kiristymisen myötä hiilidioksidipäästöjä vähentävillä teknologioille on suuri tarve.

– Uskomme, että betoniteollisuuden uudistumisella on merkittävä rooli yhteisen ilmastohaasteen ratkaisijana, sanoo Lakan Betonin toimitusjohtaja Juho Hiltunen.

Betoniteollisuus tuottaa noin 7–8 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Tavanomaisen betonin hiilijalanjälki on noin 250–300 kiloa hiilidioksidia kuutiota kohti. Carbonaide-menetelmällä määrä voidaan puolittaa. Carbonaiden hiilidioksidin hyödyntämiseen ja varastoimiseen perustuva ratkaisu voidaan toteuttaa missä vain ja se on lisäksi helposti globaalisti skaalattavissa.

– Käsissämme on todellinen tulevaisuuden ratkaisu, jonka uskomme olevan hyödynnettävissä nopealla aikataululla teollisessa mittakaavassa. Mikäli asiat etenevät, kuten uskomme, tämä avaa meille lähitulevaisuudessa hyvin mielenkiintoisia mahdollisuuksia, Hiltunen toteaa.

Lisätiedot:

Juho Hiltunen, toimitusjohtaja, Lakan Betoni Oy

020 748 125, juho.hiltunen@lakka.fi

Lakka on mukana Helsingin Messukeskuksen Kevätmessuilla 30.3.–2.4. Paikalla on 30.3. myös tutkija ja Carbonaiden toimitusjohtaja Tapio Vehmas. Mikäli haluatte sopia haastattelun, otattehan yhteyttä ennen messuja, niin sovitaan aika.

Kysy lisää

Juho Hiltunen
Toimitusjohtaja
Puhelin 050 542 9866
juho.hiltunen@lakka.fi

Jätä yhteydenottopyyntö