Etusivu / Rekry / Uratarina: Jesse Laukkanen ja Ville-Petteri Suhonen

Uratarina: Jesse Laukkanen ja Ville-Petteri Suhonen

Uratarina: Projekti-insinöörit Jesse ja Ville-Petteri

”Lakalla tiimityö ei ole vinkkien nakkelemista sermin yli”

Lakan projekti-insinöörien Ville-Petteri Suhosen ja Jesse Laukkasen urat ovat kulkeneet vierekkäisiä polkuja aina ensimmäisistä opiskelupäivistä saakka. Jo opinnäytetyötä Lakalle kirjoittaessa molemmat huomasivat tärkeän asian töissä: ongelman tullessa eteen sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin painimaan. Tiimityö toimii.

Elettiin insinööriopintojen ensimmäisiä viikkoja Karelia-ammattikorkeakoulussa, kun Ville-Petteri ja Jesse tutustuivat opiskelijariennoissa vuonna 2018. Kaverusten matka jatkui lopulta kesätöiden kautta yhteisen opinnnäytetyön pariin Lakalle. Kun työ meinasi junnata paikallaan tai vastaan tuli kiperä kysymys, ei tarvinnut jäädä pitkäksi aikaa läppärin ääreen tuskailemaan: Opinnäytetyön ohjaajilta sai apua aina kun sitä tarvitsi. Sama meininki on jatkunut nyt myös täyspäiväisesti Lakalla työskennellessä.

“Avun saaminen ei ole sellaista, että sermin yli nakataan sitten pari vinkkiä ja jatketaan omia hommia. Olisiko ollut ensimmäinen tai toinen isompi oma kohde, jota olin laskemassa, niin porukka otti läppärit syliin ja tuli oikeasti viereen istumaan ja ratkomaan sitä hommaa. Kun vastaan tulee ongelma, niin siihen tartutaan oikeasti yhdessä”, Ville-Petteri toteaa.

“On mahtavaa, että koskaan ei tarvitse miettiä, uskaltaako avata suuta, kun joku askarruttaa”, komppaa Jesse. “Tiimihenkisyys huokuikin jo ihan sieltä työhaastattelusta saakka: Tiimityötä painotettiin ja on ollut kiva huomata, ettei se jäänyt vain sanojen tasolle.”

Projekti-insinöörin hommissa rakentamisen maailma on muutakin kuin vasaraa ja nauloja. Jessen ja Ville-Petterin päivät kuluvat esimerkiksi tarjouslaskennan, toimitusten seuraamisen, työmaakäyntien ja asiakaspalvelun merkeissä. Rakentamisessa poikia kiehtoo monipuolisuuden lisäksi yhteistyö, joka jatkuu myös pitkälle oman toimiston ulkopuolelle.

“Se, että kaikki pelaa yhteen, on itselle tosi tärkeää. Toimiva kommunikaatio asiakkaan, suunnittelijan, tavarantoimittajan ja meidän välillä on älyttömän tärkeää, että projekti etenee ajallaan. Koko homman juju on saumaton yhteistyö.”

Ville-Petteri komppaa vieressä. Videopelienkin parissa viihtyvä nuorimies saa koko paketin kuulostamaan mielenkiintoiselta peliltä.

“Se, että tavarat saadaan työmaalle, saattaa kuulostaa sinänsä simppeliltä hommalta, mutta on oikeasti tosi monen asian summa. Projektissa ei saa tulla katkoksia, jotta pysytään aikataulussa. Ja mikään projekti ei ole ihan samanlainen kuin edellinen, joten yllätyksiin saa varautua.”

Yllätykset eivät kuitenkaan aina ole epätoivottuja, vaan muodostavat omalta osaltaan myös päivien mielenkiintoisuutta. Monipuoliset työpäivät ja -tehtävät sopivat toveruksille hyvin: projekti-insinöörin hommissa oppii paljon rakennusalan eri puolista.

“Juuri eilen juteltiin Villen kanssa, että koskaan ei oikein tiedä, mitä töissä odottaa, kun sinne aamulla lähtee”, Jesse kertoo. “Me tehdään täällä rakennuspalikat rakentajalle, ja on tärkeää katsoa juttuja myös sen rakentajan näkökulmasta. Kertoa asioita, jotka saattavat tuntua itselle jo itsestään selviltä: käydä läpi toimitusajat ja kuljetukseen liittyvät yksityiskohdat.”

“Samaa mieltä. On tärkeää hoitaa hommat niin, etteivät rakentajat tarvitse insinöörin koulutusta saadakseen rakennettua pihoja ja projektejaan”, hymyilee Ville-Petteri.