/ Kekseliäiden ideoiden koti

Kekseliäiden ideoiden koti

Tämä tontin reunimmainen koti on yksi kolmesta rinnakkain rakennetusta Lakka Kivitalosta. Talojen arkkitehtuurissa ja sijoittelussa tontilla on huomioitu suojaisat oleskelutilat, yksityisyys ja valon kierto.
  • Täällä asuvat Nina Ranki ja Kimmo Kaukinen kolmen lapsensa kanssa.
  • Kotina Lakka Kivitalo
  • Asuinneliöt 180 m²
  • Kaksikerroksisessa kodissa on 4 mh+k+oh+saunatilat+2 kph.

teksti Jutta Rissanen, kuvat Ofer Amir

Kun suunnittelun ja rakentamisen ammattilaiset ryhtyvät tekemään yhteistä kotia perheelleen, on lopputulos vaikuttava. Ninan ja Kimmon kodissa on huomioitu arjen haasteet, toteutettu unelmia ja viilattu pikkutarkasti yksityiskohtia laadusta tinkimättä.

Kaikki kodin kiinteät kalusteet ja keittiö ovat Puustellin valikoimista. Kodin omistajat Nina Ranki ja Kimmo Kaukinen ovat paneutuneet tarkoin tilasuunnitteluun ja kodin visuaaliseen ilmeeseen.

Tavoitteena oli täydellisen oman näköinen ja omassa arjessa toimiva koti.

– Panostimme erityisesti sisätilojen toimivuuteen, ja siinä onnistuimmekin mainiosti, Nina Ranki kertoo.

Ninan ja hänen miehensä Kimmo Kaukisen kolmilapsisen uusperheen kaksikerroksinen koti on vasta valmistunut kivitalo tyypilliselle espoolaiselle, tiiviille asuinalueelle. Varsinainen tontti oli alun perin niin iso, että siihen mahdutettiin kolmen Lakka Kivitalon sarja. Hyvä suunnittelu ja harkittu rakentamistapa takasi kuitenkin jokaiselle talolle yksityisyyden ja rauhalliset sisäpihat.

Tässä A-talossa kaikki on sisäpuolelta valmista, mutta piha-alueet tullaan viimeistelemään loppuun tulevana kesänä.

– Otimme talon sijoittelussa ja arkkitehtuurissa huomioon tarkoin tontin muodot. Takapihaa rajaa rinne ja naapureiden suuntaan on muuri, jonka eteen ollaan rakentamassa vielä kesäkeittiö ja kasvihuone. Taloon tehtiin myös reilun kokoinen sisäänveto sisäpihan uloskäynnin kohdalle. Tähän saatiin katoksen suojaama terassi ja paikka ulkotakalle, selventää Kimmo.

Suunnittelu toimivuuden ja oman arjen ehdoilla

Koti on pariskunnan yhdessä suunnittelema. Alkujaan talosta oli jo arkkitehdin tekemät piirrokset. Mutta kun niitä ryhdyttiin perkaamaan kunnolla, osoittautuivat ratkaisut toisensa jälkeen epäkäytännöllisiksi tälle perheelle. Ja koska kodin omistajat olivat monessa sopassa keitetyt, sisustussuunnittelija, visualisti Nina ja rakennusalan yrittäjä Kimmo, päätettiin kodin suunnittelu aloittaa yhdessä puhtaalta pöydältä.

– Olen kiinteistövälittäjä-perheen kasvatti ja itsekin tehnyt töitä perheen firmassa. Niin paljon koteja ja pohjaratkaisuja nähneenä kiinnitän aina huomiota tilojen toimivuuteen tyylin ohella. Vaikka jälleenmyyntiarvo ei ole ollut millään lailla kotimme suunnittelun lähtökohtana, tälle lapsiperhealueelle ei kannata kuitenkaan rakentaa ihan mitä tahansa, Nina naurahtaa.

Pariskunta tekee yhdessä töitä muutoinkin, joten työnjako oli selkeä alusta saakka.

Pohjaratkaisut mietittiin yhdessä, Nina pohti visualistina pintamateriaaleja, sekä kalustuksia ja Kimmon vastuulla olivat rakenteelliset ratkaisut, ja hänen omistamansa Länsi-Espoon Rakennus toteutti ne pariskunnan toiveiden mukaan.

Rytmiikka hallussa

Sisäänkäynti on suorakaiteen muotoisen talon toisessa päädyssä. Eteistilat jatkuvat käytävänä avariin keittiötiloihin, jonka vierestä nousee lasikaiteinen portaikko yläkertaan. Leijuvan oloisen lasikaiteisen portaikon alapuolella on ruokailutila, joka avautuu huikean korkeaksi olohuonetilaksi. Sen jatkona, kulman takana on vielä ruudukkolasiovien takana mustaksi tilaksi tehty huone.

– Se on minun oma mancaveni, jossa voin soittaa musiikkia, ja jossa katsomme leffoja hyvin akustoidussa tilassa, Kimmo kertoo.

– Huone toimii myös työhuoneena tarvittaessa, Nina täydentää.

Toinen kerros on erityisen valoisa suurten maisemaikkunoiden ansiosta. Se on varattu perheenjäsenten omille makuuhuoneille, keskelle jää vielä pieni oleskelutila.

– Halusin yläkertaan aikuisille ja lapsille omat kylpyhuoneet. Meillä on siellä myös kylpyamme! Varsinaiset kosteat tilat, sauna ja kodinhoitohuone ovat kuitenkin alakerrassa.

Tilasuunnittelussa käytetty rytmiikka ja sisätilojen arkkitehtuuri tekevät kodista erityisen kiinnostavan ja ilmeikkään. Korkeuksien vaihtelut tekevät peruskorkeista tiloista intiimejä ja vastaavasti korkea tila suurine ikkunoineen tuo kotiin valoa ja suojaisan sisäpihan osaksi kotia.

Keittiön takaseinälle ei haluttu kaapistoja, vain vaakasuuntainen ikkuna, joka tuokin yllättävän paljon valoa huoneeseen.

Käytännöllisiä asumisen ideoita

Nina painottaa, että suunnittelussa haluttiin välttää hukkaneliöt, turhat tilat ja käyttämättömät kulmakaapit. Pariskunnan itsensä piirtämä Puustelli-keittiö on osoitus arkisten asioiden huomioimisesta ja tyyliin vaikuttavien detaljien hallintakyvystä.

Ensinnäkin keittiöön on helppo ja nopea kantaa kauppakassit suoraan eteisestä. Työtasot ja tiskiallas eivät näy sohvalle vaikkakin ne ovat samassa avonaisessa tilassa, tosin pienen kulman takana. Se on kuitenkin myös seurustelukeittiö, sillä saarekkeen ääressä istuessa tai työskennellessä ei jää paitsi olohuoneen tapahtumista.

Tilan nerokkaimmat ratkaisut eivät välttämättä näy päälle päin. Kahden tilan keskelle jäävässä keittiössä hyödynnettiin harkkorakentamisen hienouksia. Keittiön ja mustan huoneen välinen seinä on oikeasti teräväkulmaisen S-mallinen. Koska aamiaiskaappi haluttiin upottaa seinän sisään, eikä peräseinän alakaapistoihin haluttu ulosvedettävää mekanismikaappia, annettiin tuo ylimääräinen tila käyttöön seinän toiselle puolelle. Siihen rakennettiin mustan huoneen työpistesyvennys. Vastakkaisella seinällä toimittiin samoin. Kylmälaitteet integroitiin seinän sisään ja wc:n puolelle jäi näyttävä syvennys hyllyille.

Kimmon idea oli taas asentaa Timberwisen Saarni-parketti aivan uudella tavalla: vinosti diagonaaliin, jolloin olohuoneen ikkunoiden valo pyyhkii kauniisti lankkujen pintoja ja tiloihin saatiin ekstra paljon näyttävyyttä hyvinkin yksinkertaisin keinoin.

– Halusimme jokaisen tilan olevan myös visuaalisesti kaunis ja mielenkiintoinen. Toteutukset eivät vaadi enempää budjettia, vaan mieluumminkin kekseliäisyyttä.

Makuuhuone sijaitsee talon valoisassa kulmauksessa.

Kysy lisää

Etunimi Sukunimi
Titteli
Puhelin 123 456 789
sposti@lakka.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

[contact-form-7 404 "Not Found"]