Pihakivien asennus ja pohjatyöt
Lue pihakivien asennusohje ja onnistu. Tälle sivulle on koottu pihakivivalmistajien yhdessä laatimat ohjeet kestävän ja kauniin kivipihan asentamiseksi. Sivulta löydät myös vaihekohtaisen videon aiheeseen liittyen. Ennen asentamisen aloittamista kannattaa tutustua ammattilaisen vinkkeihin toimivan pihan suunnittelusta. Pihalaattojen asennus ei ole vaikeaa, mutta huolellinen kannattaa olla koko asennuksen ajan.
Pohjatyöt
Pohjatöistä ei kannata koskaan tinkiä, koska vain riittävän kantava ja routimaton alusta takaa pihakiveyksien ja muurien moitteettoman ilmeen vuosikausiksi. Routimattomuus voidaan varmistaa joko vaihtamalla routivat maamassat soraksi routarajaan asti tai käyttämällä kantavan kerroksen alla vettymättömiä eristelevyjä, jolloin massanvaihdon tarve on huomattavasti pienempi. Pihakivien asennus hyvin tehdyille pohjille käy kuin leikiten ja valmista syntyy nopeasti! Tutustu alla olevilta videoilta pihan pohjatöiden vaiheisiin. Varmista aina oman kohteesi eristämisvahvuuden ja kantavan kerroksen vaatimukset tapauskohtaisesti! Muista aina eristää vähintään 30 cm kivettävän alueen yli, jotta routa ei pääse kiveyksen reunoilta kivien alle.
Pohjatöistä löydät tarkemman ohjeen pihakivi.com -sivustolta. Kivettävän alueen ulkopuolelle lyödään pystyyn sopivin välein puisia merkkikeppejä, joihin voi tehdä tarpeen mukaan korkomerkintöjä, joiden avulla pinnan oikean tason, ja kallistuksen valvonta on helppoa koko asennustyön ajan.
Videot: Pohjatyöt, Pohjatöiden viimeistely
Asennushiekan levitys
Ennen asennushiekan levittämistä tarkistetaan, että pohjatöiden jäljiltä kantavan kerroksen pinta on tasainen, asianmukaisesti tiivistetty, ja että kallistukset on tehty suunnitelman mukaisesti rakennuksista pois päin. Tarkistus tehdään oikolaudalla ja vesivaa´alla, tai isommalla alueella vaaituskojeella.
Asennushiekka voi olla kivituhkaa tai hienoa hiekkaa. Sopiva raekoko on esimerkiksi 0-10 mm. Asennushiekka levitetään kantavan kerroksen päälle n. 2-3 cm:n vahvuiseksi, tasaiseksi kerrokseksi.
On tärkeää, että asennushiekan kerrosvahvuus on sama koko kivettävällä alueella. Näin kiveyksen pinta painuu tärytettäessä kaikkialla yhtä paljon, ja pinta säilyy myös jatkossa tasaisena. Asennushiekka levitetään hieman yli varsinaisen kivettävän alueen. Näin eliminoidaan hieman reunimmaisten kivien liikkumista paikoiltaan asennustyön aikana. Monesti kannattaa tehdä vaikkapa tilapäistä tukea reunimmaisille kiville murskesoran avulla.
Apuohjurit (suora lauta tai rima, metalliputki tai T-kisko) asennetaan tulevan pihakiveyksen alapinnan korkoon. Oikean kaltevuuden säilyminen varmistetaan vielä kertaalleen vesivaa´lla ohjureiden päältä mittaamalla, ja asennushiekan pinta tasataan suoralla oikolaudalla. Tämän jälkeen apuohjurit voidaan poistaa. Niiden jättämät kolot täytetään asennushiekalla.
Asennushiekkaa ei normaalisti tiivistetä, eikä tasatulla alueella tulisi enää liikkua. Hiekkaa ei isommilla alueilla kannata levittää koko tulevan kiveyksen alalle yhdellä kertaa, vaan vaiheittain niille kohdin, mihin kivet kerralla ladotaan.
Video: Asennushiekan levitys
Pihakivien asennustyö
Pihakivien ja laattojen asentaminen aloitetaan aina kiinteästä rakenteesta. Tällaisia ovat esimerkiksi talon seinä- tai pääsisäänkäynnin rappujen ulkolinja. Latominen voidaan aloittaa myös sellaisesta reunasta, jonka sijainti on tarkkaan määrätty, tai joka ulkonäöllisistä syistä halutaan tehdä katkaisemattomin kivin. Kun asennettava pihakivi- tai laattapäällyste liitetään olemassa olevaan pinnoitteeseen, rakennuksen sokkeliin tai muuriin, kiveyksen reuna pyritään tasaamaan. Reunaa vasten liitosladonnaksi ns. juoksutuskiveksi suositellaan esimerkiksi suorakaidekiviä poikittais- tai pituussuuntaisesti ladottuna.
Latomisessa käytetään apuna kivettävän alueen reunaan pingotettua linjalankaa, joka varmistaa tulevan kiveyksen saumojen suoruuden. Rivien suoruutta tarkkaillaan jatkuvasti, ja saumojen mahdolliset ”heitot” oikaistaan työn edetessä esimerkiksi lapion kärjellä. Valmiin, jo saumatun kivipinnan saumojen oikominen jälkikäteen on käytännöllisesti katsoen mahdotonta ilman kiveyksen osittaista purkamista.
Kivien ja laattojen latominen tehdään aina valmiilta päällystepinnalta, jotta tasoitettu asennushiekkakerros säilyy koskemattomana. Työtä helpottamaan ja nopeuttamaan on hyvä varata apuvoimia, jotka kantavat kiviä ja laattoja asentajan asennettavaksi.
Pihakivet ja -laatat asennetaan tiiviisti toisiinsa suunnitellun ladontamallin mukaisesti. Useimmissa kivissä olevien asennusnystyröiden ansioista kivien väleihin jää automaattisesti sopiva, noin 2 mm:n sauma.
Video: Pihakivien ladonta
Pihakivien ja pihalaattojen leikkaaminen
Pihakiveys vaatii usein kivien leikkaamista viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tarvittavat leikkaukset on mielekästä tehdä jotakuinkin sitä mukaa mitä leikkuutarvetta ilmenee. Leikkaaminen onnistuu esim. giljotiinityyppisellä katkaisulaitteella, tai timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella. Silmät ja korvat on hyvä suojata kulmahiomakoneella työskenneltäessä. Tässä pölyisessä työvaiheessa on myös hengityssuojain tarpeellinen.
Video: Kivien leikkaaminen
Pihakiveyksen reunatuenta, reunakivien asentaminen
Reunatuki antaa kiveykselle ryhtiä ja pitää pienimmätkin kivet paikoillaan kiveyksen reunassa. Tukematon reuna liikkuu helposti ja kiveys lähtee purkautumaan. Maahan upotettava reunatuki asennetaan heti ladonnan jälkeen ennen kiveyksen tärytystä. Mahdollinen kiveyksen päälle liimattava reunakivi asennetaan valmiille, tiivistetylle kiveykselle. Molemmista malleista valmistetaan sekä kaarre- että kulmaosia. Betoniset reunakivet käyvät myös istutusryhmien rajaamiseen sekä nurmikon ja käytävän erottamiseksi toisistaan.
Video: Reunakivien asentaminen
Pihakiveyksen saumaus
Pihakivien ja -laattojen latomisen jälkeen pinnoite saumataan vielä kokonaisuudessaan. Ennen saumaushiekan levittämistä tarkistetaan vielä kertaalleen saumojen suoruus, ja tarvittavat oikomiset tehdään esimerkiksi pistolapion kärjellä. Tämän jälkeen raekooltaan 0,5-1 mm kuiva saumaushiekka levitetään kiveyksen päälle, ja harjataan edestakaisin vedoin saumoihin.
Myös keskeneräinen kiveys kannattaa ”esisaumata” työpäivän päätteeksi. Jo pelkästään lapiokarkeudella tehty hiekan levitys kiveyksen päälle estää enimmän asennushiekan syöpymisen esimerkiksi rankan sadekuuron yllättäessä.
Kiveyksen viimeistely ja tiivistäminen
Valmis betonikivipinnoite tiivistetään saumauksen jälkeen ajamalla kerran läpi koko kiveys max. 100 kg:n painoisella tärylevyllä. Betonilaattoja (paksuus alle 60 mm) ei tärytetä!
Tärytyksessä pienet, kivien väliset korkeuserot tasoittuvat, kivien alla oleva asennushiekkakerros tiivistyy tasaisesti ja saumaushiekka valuu kunnolla saumoihin. Tiivistämisen jälkeen vajonneisiin saumoihin lisätään hiekkaa ja kiveys harjataan puhtaaksi.
Video: Saumaus ja tärytys
Tulostettavan ohjeen löydät sivulta http://www.pihakivi.com/toteutus-ja-yllapito/kiveyksen-asentaminen/ Ladontamalleja eri pihakivityypeille löydät ohjeet sivulta.