Taustakuva
Etusivu / Ohjeet ja dokumentit / Pihasuunnittelu ja asennus

Pihasuunnittelu ja asennus

Olemme koonneet sivuille ohjeita, vinkkejä ja videoita kauniin, kestävän ja toimivan kivipihan toteuttamiseen ja hoitamiseen.

Pihasuunnittelu

Pihasuunnittelu – omien unelmien käsikirjoitus

Jokaisen kauniin ja toimivan pihan taustalla on pihasuunnitelma. Yksinkertaisimmillaan pihasuunnittelu on omien haaveiden ja pihan käyttötarpeiden listaamista paperille, mutta itselle vieraissa aihealueissa – esim. kestävien kasvien ja parhaiden työtapojen valinnassa – on usein hyödyllistä käyttää ammattitaitoista pihasuunnittelijaa. Vinkkejä oman pihan toteuttamiseen löydät ideasivuiltamme.

Uudiskohteissa päälinjat kannattaa suunnitella jo rakennusvaiheessa, jotta pystytään hyödyntämään tontilla muutenkin työskentelevät koneet piha-alueen perustuksien työstämiseen. Lopulliset pihan yksityiskohdat tarkentuvat kuitenkin monesti vasta todellisessa käytössä vuosien myötä, ja hyvä piha mukautuukin käyttäjiensä elämäntilanteisiin. Kun perustukset on tehty hyvin, pienten lasten käytössä olevat pallokentät ja leikkialueet muovautuvat myöhemmin helposti vaikkapa patioksi tai harrastealueeksi.

Katso videolta piharakentamisen ammattilaisen vinkit omakotirakentajalle. Samat vinkit toimivat suurelta osin myös pihan uudistamista suunniteltaessa.

Aloita pihan suunnittelu miettimällä mitä siellä tehdään

Pihaa suunnitellessa tulee huomioida mitä toimintoja pihalta vaatii ja asettaa päämäärä ja visio. Piirrä jo rakentamisen haaveiluvaiheessa paperille kaikki pihalla tarvitsemasi toiminnot, esim:

  • leikkialue
  • grillipaikka
  • pallokenttä
  • ajotie, kääntöpaikka
  • pysäköintialue
  • leikkimökki
  • kukka-allas

Toteutusta ei välttämättä ole hyvä tehdä alusta loppuun yhdellä kertaa, vaan aloittaa suurista linjoista ja seurata sen jälkeen kuinka piha ja siihen asti toteutetut ratkaisut toimivat. Näin vältetään tilanteet, joissa iso työ osoittautuukin käytännössä turhaksi. Klassinen esimerkki on vaikkapa pihan poikki kulkevan polun rakentaminen, minkä jälkeen luonnollinen kulkureitti muotoutuukin metri polusta sivuun. Pihan perusrakenteet on kuitenkin hyvä miettiä tarkkaan jo ennakkoon, jotta rakennusvaiheessa tontilla työskentelevä kaivinkone voi samalla kertaa kaivaa esim. patioiden pohjat valmiiksi. Jälkikäteen koneen työskentely osittain valmiiksi rakennetulla pihalla voi olla kallista ja hankalaa. Pelkkä koneen siirtorahti voi olla kalliimpi kuin varsinaisen työskentelyn veloitus.

Valitse pihakivi makusi ja ympäristön vaatimusten mukaan

Musta kivi on ollut suosituin väri kivissä jo usean vuoden ajan. Kivimalleista pihakivi on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen ja tänä vuonna loimukivi on herättänyt paljon kiinnostusta.

Monesti kysytään mikä olisi helppohoitoinen pihakivi. Pomminvarmasti pihassa kuin pihassa toimivaa kiveä ei kuitenkaan ole. Kivimallin valintaan vaikuttaa sille asetetut vaatimukset, kuinka se istuu ympäristöön – ja tärkeimpänä, että se miellyttää kiven valitsijan ja käyttäjän itsensä silmää. Lakan Antiikkikivivalikoima on jo usean vuoden ajan ollut suosituin kivimalli sen monikäyttöisyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Ilmeikäs kivi kun ei säikähdä kovaakaan käyttöä – uudet kolhut saavat Antiikkikiven näyttämään suorastaan paremmalta!

Yksi pihan ilmeeseen vaikuttava tekijä on kivien ladontamalli. Kukin kivi voidaan asentaa usealla eri tavalla, joista itse on valittava se omaan silmään sopivin. Yksinkertaiseenkin ladontaan voi tehdä uutta ilmettä latomalla sekaan vaikkapa eri värisiä kiviä. Tehosteraitojen tekeminen erilaisen pintakäsittelyn kivillä luo ladontaan persoonallisen leiman. Ladontamalleja eri kivityyppeihin löydät täältä 

Tärkein vaihe – pohjatyöt

Piharakentamisen tärkein vaihe jää aina katseiden ulottumattomiin. Kunnolla tehdyt pohjatyöt on perusedellytys kaikelle piharakentamiselle. Pihaa rakennettaessa on hyvä pitää mielessä kaksi nyrkkisääntöä:

Pihan pohjan tulee olla

1) riittävän kantava sen päälle tulevalle kuormitukselle ja

2) täysin routimaton.

Näitä perussääntöjä noudattamalla kivipiha säilyy kauniina vuodesta toiseen ilman sen kummempaa vaivannäköä. Yksityiskohtaiset ohjeet pohjatöistä löydät pihakivivalmistajien yhteiseltä ohjesivustolta http://www.pihakivi.com

Valmiita pihoja uudistaessasi muista varoa maaperään aiemmin asennettuja sähköjohtoja, vesi- ja viemäriputkia ja routaeristeitä!

Viimeistele huolella ja hoida säännöllisesti

Kiveyksessä on hyvä tarkastaa pinnat sekä linjat ja korjata mahdolliset heitot ennen saumausta ja jyräystä. Huolellisesti tehdyt leikkaukset ja saumaus antavat pihalle viimeisen silauksen.

Pihakiveyksen hoitamisessa olennaista on vuosittainen puhdistus ja saumojen uudelleensaumaus tarvittaessa. Painepesurilla saa puhtaan pinnan, mutta riskinä on iäkkäämpien kivien pintojen vioittuminen ja saumahiekkojen pois lähteminen. Painepesuriin liitettävä terassipesuri irrottaa lian ja sammalen tavallista pesusuutinta hellävaraisemmin ja tasaisemmin.

Pihakivien asennusohje

Pihakivien asennus ja pohjatyöt

Tälle sivulle on koottu pihakivivalmistajien yhdessä laatimat ohjeet kestävän ja kauniin kivipihan asentamiseksi. Sivulta löydät myös vaihekohtaisen videon aiheeseen liittyen. Ennen asentamisen aloittamista kannattaa tutustua ammattilaisen vinkkeihin toimivan pihan suunnittelusta. Pihalaattojen asennus ei ole vaikeaa, mutta huolellinen kannattaa olla koko asennuksen ajan.

Pohjatyöt

Pohjatöistä ei kannata koskaan tinkiä, koska vain riittävän kantava ja routimaton alusta takaa pihakiveyksien ja muurien moitteettoman ilmeen vuosikausiksi. Routimattomuus voidaan varmistaa joko vaihtamalla routivat maamassat soraksi routarajaan asti tai käyttämällä kantavan kerroksen alla vettymättömiä eristelevyjä, jolloin massanvaihdon tarve on huomattavasti pienempi. Pihakivien asennus hyvin tehdyille pohjille käy kuin leikiten ja valmista syntyy nopeasti! Tutustu alla olevilta videoilta pihan pohjatöiden vaiheisiin. Varmista aina oman kohteesi eristämisvahvuuden ja kantavan kerroksen vaatimukset tapauskohtaisesti! Muista aina eristää vähintään 30 cm kivettävän alueen yli, jotta routa ei pääse kiveyksen reunoilta kivien alle.

Pohjatöistä löydät tarkemman ohjeen pihakivi.com -sivustolta. Kivettävän alueen ulkopuolelle lyödään pystyyn sopivin välein puisia merkkikeppejä, joihin voi tehdä tarpeen mukaan korkomerkintöjä, joiden avulla pinnan oikean tason, ja kallistuksen valvonta on helppoa koko asennustyön ajan.

Videot: Pohjatyöt, Pohjatöiden viimeistely

Asennushiekan levitys

Ennen asennushiekan levittämistä tarkistetaan, että pohjatöiden jäljiltä kantavan kerroksen pinta on tasainen, asianmukaisesti tiivistetty, ja että kallistukset on tehty suunnitelman mukaisesti rakennuksista pois päin. Tarkistus tehdään oikolaudalla ja vesivaa´alla, tai isommalla alueella vaaituskojeella.

Asennushiekka voi olla kivituhkaa tai hienoa hiekkaa. Sopiva raekoko on esimerkiksi 0-10 mm. Asennushiekka levitetään kantavan kerroksen päälle n. 2-3 cm:n vahvuiseksi, tasaiseksi kerrokseksi.

On tärkeää, että asennushiekan kerrosvahvuus on sama koko kivettävällä alueella. Näin kiveyksen pinta painuu tärytettäessä kaikkialla yhtä paljon, ja pinta säilyy myös jatkossa tasaisena. Asennushiekka levitetään hieman yli varsinaisen kivettävän alueen. Näin eliminoidaan hieman reunimmaisten kivien liikkumista paikoiltaan asennustyön aikana. Monesti kannattaa tehdä vaikkapa tilapäistä tukea reunimmaisille kiville murskesoran avulla.

Apuohjurit (suora lauta tai rima, metalliputki tai T-kisko) asennetaan tulevan pihakiveyksen alapinnan korkoon. Oikean kaltevuuden säilyminen varmistetaan vielä kertaalleen vesivaa´lla ohjureiden päältä mittaamalla, ja asennushiekan pinta tasataan suoralla oikolaudalla. Tämän jälkeen apuohjurit voidaan poistaa. Niiden jättämät kolot täytetään asennushiekalla.

Asennushiekkaa ei normaalisti tiivistetä, eikä tasatulla alueella tulisi enää liikkua. Hiekkaa ei isommilla alueilla kannata levittää koko tulevan kiveyksen alalle yhdellä kertaa, vaan vaiheittain niille kohdin, mihin kivet kerralla ladotaan.

Video: Asennushiekan levitys

Pihakivien asennustyö

Pihakivien ja laattojen asentaminen aloitetaan aina kiinteästä rakenteesta. Tällaisia ovat esimerkiksi talon seinä- tai pääsisäänkäynnin rappujen ulkolinja. Latominen voidaan aloittaa myös sellaisesta reunasta, jonka sijainti on tarkkaan määrätty, tai joka ulkonäöllisistä syistä halutaan tehdä katkaisemattomin kivin. Kun asennettava pihakivi- tai laattapäällyste liitetään olemassa olevaan pinnoitteeseen, rakennuksen sokkeliin tai muuriin, kiveyksen reuna pyritään tasaamaan. Reunaa vasten liitosladonnaksi ns. juoksutuskiveksi suositellaan esimerkiksi suorakaidekiviä poikittais- tai pituussuuntaisesti ladottuna.

Latomisessa käytetään apuna kivettävän alueen reunaan pingotettua linjalankaa, joka varmistaa tulevan kiveyksen saumojen suoruuden. Rivien suoruutta tarkkaillaan jatkuvasti, ja saumojen mahdolliset ”heitot” oikaistaan työn edetessä esimerkiksi lapion kärjellä. Valmiin, jo saumatun kivipinnan saumojen oikominen jälkikäteen on käytännöllisesti katsoen mahdotonta ilman kiveyksen osittaista purkamista.

Kivien ja laattojen latominen tehdään aina valmiilta päällystepinnalta, jotta tasoitettu asennushiekkakerros säilyy koskemattomana. Työtä helpottamaan ja nopeuttamaan on hyvä varata apuvoimia, jotka kantavat kiviä ja laattoja asentajan asennettavaksi.

Pihakivet ja -laatat asennetaan tiiviisti toisiinsa suunnitellun ladontamallin mukaisesti. Useimmissa kivissä olevien asennusnystyröiden ansioista kivien väleihin jää automaattisesti sopiva, noin 2 mm:n sauma.

Video: Pihakivien ladonta

Pihakivien ja pihalaattojen leikkaaminen

Pihakiveys vaatii usein kivien leikkaamista viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tarvittavat leikkaukset on mielekästä tehdä jotakuinkin sitä mukaa mitä leikkuutarvetta ilmenee. Leikkaaminen onnistuu esim. giljotiinityyppisellä katkaisulaitteella, tai timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella. Silmät ja korvat on hyvä suojata kulmahiomakoneella työskenneltäessä. Tässä pölyisessä työvaiheessa on myös hengityssuojain tarpeellinen.

Video: Kivien leikkaaminen

Pihakiveyksen reunatuenta, reunakivien asentaminen

Reunatuki antaa kiveykselle ryhtiä ja pitää pienimmätkin kivet paikoillaan kiveyksen reunassa. Tukematon reuna liikkuu helposti ja kiveys lähtee purkautumaan. Maahan upotettava reunatuki asennetaan heti ladonnan jälkeen ennen kiveyksen tärytystä. Mahdollinen kiveyksen päälle liimattava reunakivi asennetaan valmiille, tiivistetylle kiveykselle. Molemmista malleista valmistetaan sekä kaarre- että kulmaosia. Betoniset reunakivet käyvät myös istutusryhmien rajaamiseen sekä nurmikon ja käytävän erottamiseksi toisistaan.

Video: Reunakivien asentaminen

Pihakiveyksen saumaus

Pihakivien ja -laattojen latomisen jälkeen pinnoite saumataan vielä kokonaisuudessaan. Ennen saumaushiekan levittämistä tarkistetaan vielä kertaalleen saumojen suoruus, ja tarvittavat oikomiset tehdään esimerkiksi pistolapion kärjellä. Tämän jälkeen raekooltaan 0,5-1 mm kuiva saumaushiekka levitetään kiveyksen päälle, ja harjataan edestakaisin vedoin saumoihin.

Myös keskeneräinen kiveys kannattaa ”esisaumata” työpäivän päätteeksi. Jo pelkästään lapiokarkeudella tehty hiekan levitys kiveyksen päälle estää enimmän asennushiekan syöpymisen esimerkiksi rankan sadekuuron yllättäessä.

Kiveyksen viimeistely ja tiivistäminen

Valmis betonikivipinnoite tiivistetään saumauksen jälkeen ajamalla kerran läpi koko kiveys max. 100 kg:n painoisella tärylevyllä. Betonilaattoja (paksuus alle 60 mm) ei tärytetä!

Tärytyksessä pienet, kivien väliset korkeuserot tasoittuvat, kivien alla oleva asennushiekkakerros tiivistyy tasaisesti ja saumaushiekka valuu kunnolla saumoihin. Tiivistämisen jälkeen vajonneisiin saumoihin lisätään hiekkaa ja kiveys harjataan puhtaaksi.

Video: Saumaus ja tärytys

Tulostettavan ohjeen löydät sivulta http://www.pihakivi.com/toteutus-ja-yllapito/kiveyksen-asentaminen/ Ladontamalleja eri pihakivityypeille löydät ohjeet sivulta. 

Niksejä pihakivien työstämiseen

Muurikivien asennusohje

Muurikivien valintaopas:

Lohkomuurikivien asennusohje:

Halkaistavien muurikivien halkaisu / asennusohje:

City/Antiikkimuurikivien asennusohje:

Hoito-ohjeita

Pihakivien hoito-ohjeet löydät myös osoitteesta http://www.pihakivi.com/toteutus-ja-yllapito/kiveyksen-hoito/

Pihakiveyksen hoito

Suomalaiset pihakivet ja -laatat valmistetaan korkealaatuisesta betonista. Pakkauksen kyljessä oleva kolmannen osapuolen laadunvalvonnasta kertova SFS- tarkastusmerkki osaltaan takaa, että oikein asennettuna pihakiveys kestää Pohjolan vaativissa sääoloissa, sateessa ja pakkasessa ilman vaativaa huoltoa. Säännöllinen lehtien ja roskien harjaus, saumoihin ilmaantuvien rikkaruohojen hävittäminen ja silloin tällöin tehty vesipesu pitää kiveykset siistinä.

Liukkaudenesto

Kivipintaa rasittaa talvikauden toistuva jäätyminen ja sulaminen. Betonikiveyksiä ja -laatoituksia ei koskaan saa sulattaa suolaa sisältävillä aineilla, vaan liukkauden torjunnassa on käytettävä mekaanista puhdistusta tai hiekoitusta. Jäätä ja pakkautunutta lunta ei kuitenkaan saa hakata betonista irti, koska tällöin betonin pinta voi lohkeilla.

Huolto-ohjeita

Tavanomainen lika ja roskat poistetaan säännöllisesti harjaamalla, tai lehtipuhaltimella puhaltamalla sekä pesemällä kiveys puhtaalla vedellä aika ajoin. Likatahrat lähtevät parhaiten tuoreeltaan. Päällysteeseen sitkeästi tarttuneen ja imeytyneen lian poistoon voidaan käyttää apuna painepesuria.

Luontoystävälliset pesuaineet tehostavat pesua. Käytettävästä pesuaineesta riippuen puhdistusaine joko levitetään käsiteltävälle alueelle ennakkoon, annetaan hetken aikaa vaikuttaa ja huuhdellaan pois painepesurilla. Jossain tapauksessa päästään hyvään lopputulokseen laittamalla puhdistuskemikaali veden sekaan. Painepesuria käytettäessä saumojen pinnassa oleva hiekka saattaa lähteä veden mukana, joten pesun jälkeen saumoihin lisätään tarvittaessa saumaushiekkaa.

Saumojen kunnossapito

Saumaushiekan eroosio ja kuluminen tari värjääntyminen ovat luonnollisia ilmiöitä, joka johtuu ympäristöolosuhteiden vaikutuksesta. Uuden kiveyksen saumat vajuvat käyttöönoton jälkeen jonkin verran. Vajuneet saumat on syytä täyttää puhtalla ja kuivalla saumaushiekalla välittömästi, jottei heinien siemenet pääse saumoihin. Saumaushiekkana käytetään rakeisuudeltaan 0,1mm kuivaa hiekkaa, joka harjataan saumoihin mahdollisimman hyvin. Hiekan tiivistämisessä voidaan käyttää vettä apuna (kunhan hiekka on levitetty ensin koko kivetylle salalle).

Pesu- ja puhdistusaineet

Pihakiveyksen puhdistamiseen kannattaa käyttää biologisesti hajoavia pesuaineita, joiden pH arvo on 7 – 10. Mikäli puhdistamiseen joudutaan käyttämään happamia aineita (pH 1-5), kivipinnat on neutralisoitava puhtaalla vedellä toimenpiteen jälkeen rakenteen haurastumisen estämiseksi.

Katso videolta pesuaineen toimimista vaikeisiin tahroihin

Sammal

Pihakiveyksen saumoissa kasvava sammal voidaan poistaa (sopivan) tehokkaalla painepesurilla, tarkoitukseen soveltuvilla kemikaaleilla tai ohutteräisillä raspeilla ja kaapimilla. Katso alla olevalta videolta esimerkki painepesurin terassiperurin soveltuvuudesta kivipihan puhdistamiseen. Terassipesuri käsittelee kiviä hellävaraisemmin kuin pistemäistä painetta tuottavat perussuuttimet. Kiveyksen pinnasta sammal voidaan poistaa myös teräsharjalla harjaten, tai tarkoitukseen sopivilla kemikaaleilla. Nurmikon sammalentorjunnassa käytettävät kemialliset erikoislannoitteet saattavat värjätä betonipinnoitteita, joten näiden lannoitteiden pääsy kiveykselle kannattaa estää. Kiveys vaatii useimmiten täydennyssaumauksen sammalen poiston jälkeen.

Katso videolta, kuinka painepesurin eri suuttimet toimivat sammalen poistossa:

Rikkaruohot

Rikkaruohot kannattaa poistaa sitä mukaan kun niitä ilmaantuu joko käsin nyppimällä tai käyttämällä kitkemisessä apuna erityyppisiä ohutteräisiä kaapimia. Myös painepesurilla voi pestä saumat auki, jolloin saumoissa olevat juuret on helppo nyppiä pois. Rikkaruohoja voidaan myös torjua kemiallisesti torjunta-aineilla joiden tehoaineena on glyfosaatti tai etikkahappo.

Rasvat ja öljytahrat

Öljy ja rasva eivät vahingoita kivipintaa. Tuoreet tahrat poistetaan imukykyiseen paperiin, trasseliin tai sahanpuruihin imeyttämällä. Päällysteeseen tiukkaan imeytynyt öljy tai rasva pestään painepesurilla ja kuumalla vedellä. Pesua voidaan tehostaa käyttämällä tarkoitukseen sopivia, öljyä ja rasvaa liuottavia emäksisiä puhdistusaineita. Öljytahrat yleensä poistuvat, tai ainakin haalistuvat ajan mittaan itsestään. Öljyyn, rasvaan ja kynttilätahroihin voi kokeilla myös polttamista kaasupolttimella.

Ruoste

Ruostetahrat ovat useimmiten ulkopuolisen tekijän, kuten esimerkiksi ruosteisen rännin kautta peltikatolta valuneen sadeveden, tai kiveyksellä säilytetyn ruostuvan metalliesineen aiheuttamia.. Tuore ruostetahra irtoaa kuiviltaan teräsharjalla harjaamalla, mutta tällöin on vaarana naarmuttaa kiven pintaa. Poistoa tehostaa pesu vedellä, tai puhdistaminen jollain yleispesuaineella. Syöpyneen ruosteen poistoon kannattaa hyödyntää tarkoitukseen sopivia tehokkaita puhdistusaineita. Erityisesti autonhoitotuotteista löytyy rautaa poistavia pesuaineita, joita voi kokeilla ruosteen poistamiseen.

Kalkkihärme

Betonipäällysteen pintaan usein uutuuttaan ilmestyvät valkeat laikut ovat kalkkihärmettä, eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia. Kalkkihärmeen muodostuminen on luonnollista, eikä se millään tavoin vahingoita kiveystä. Härme häviää sateiden myötävaikutuksella ajan mittaan itsestään. Poistumisprosessia voidaan nopeuttaa pesemällä kiveyksen pinta painepesurilla ja tarkoitukseen sopivilla, happamilla pesuaineilla.

Purukumi

Purukumit poistetaan kuumalla vedellä ja painepesurilla.

Talvipuhtaanapito

Lumen poistaminen pihakiveyksiltä suositellaan tehtäväksi kolaamalla, lapioimalla, harjaamalla käsin tai koneellisesti, tai auraamalla tai linkoamalla kevyellä kalustolla. Raskas aurauskalusto, kuten esimerkiksi traktori, voi aiheuttaa päällysteen pintaan naarmuja, ja saattaa jopa rikkoa kiviä ja laattoja. Etenkin talven ensimmäiset lumityöt olisi hyvä tehdä käsipelissä.

Painaumat

Betonipäällysteen painuminen johtuu liian heikosta pohjasta. Jos kevyelle liikenteelle tarkoitetulla alueella ajetaan raskailla ajoneuvoilla, voi kiveyksen alustan kantavuus olla riittämätön ja pohja painuu. Painaumat korjataan poistamalla kiveys painuneelta alueelta ja oikaisemalla alusrakenteen painaumat täyttöhiekalla (murskeella tai kivituhkalla tarvittavan täytön paksuudesta riippuen). Täyttöhiekan tiivistämisen jälkeen pihakivet asennetaan takaisin paikoilleen ja kiveys saumataan välittömästi. Vinkki: kiveystä purettaessa saumat kannattaa huuhdella tyhjäksi voimakkaalla vesisuihkulla, jonka jälkeen kivetyn alueen keskellä olevan kiven saa kammettua varovasti ylös vaikkapa kahta leveää ruuvimeisseliä käyttämällä.

Modernit
pihakivet