Taustakuva
Etusivu / Lakka kivitalot-yksilöllinen kivitalo / Talvirakentaminen

Talvirakentaminen

Yleisesti pientalojen rakennustyömaat pyritään saamaan säältä suojaan ennen talven pakkasia, mutta joskus rakentamista joudutaan tekemään (tai jopa aloittamaan) keskellä talvea. Talvirakentamisessa on ymmärrettävästi omat haasteensa, mutta toisaalta esim. työvoiman ja materiaalien saatavuus on usein talviaikaan kesää parempi. Listasimme alle parhaat käytännönläheiset vinkit, jotka kannattaa huomioida talvella rakentaessa.

Talven pimeydessä korostuu myös huomiovärien käyttötarve. Huomiovaatteiden käyttö nopeuttaa ja helpottaa myös tavaraa autoistaan purkavien tavarantoimittajien työtä, kun alueella vilistävät ihmiset näkyvät hämärässä paremmin.

Suojaa materiaalit
Pressuja, pressuja, pressuja! Pressuja tarvitaan rakennustyömaalla aina, mutta talvella niiden tarve korostuu. Suojaa kaikki työmaalla varastoitavat materiaalit pressuilla tai erillisillä sääsuojilla. Muista sitoa pressut kunnolla pakettien ympärille. Pidä työmaalla aina muutamia erikokoisia, riittävän paksuja (min 160 g/m2) pressuja varalla! Ainakin puutavaralle kannattaa pressuista tehdä laavumainen teltta, josta materiaalia on noudettavissa helposti ilman suojien purkamista.

Varaa kaikille materiaaleille työmaalta oma säilytyspaikkansa, josta löydät ne vaikka päälle olisi satanut reilusti lunta. Jos mahdollista, siirrä harkot ja laastit lämpimiin tiloihin pari päivää ennen niiden työstämistä. Tutustu jo talvimuurauksia suunnitellessasi erilliseen talvimuurausohjeeseen. Laastit, tasoitteet ja kuivabetonit tulee aina varastoida irti maasta, esim. kuormalavojen päällä ja suojata huolellisesti pressuilla. Huolehdi suojia rakentaessasi, ettei keväällä tulvivat sulamisvedet pääse kastelemaan laastisäkkejä. Hyödynnä esim. harkkopakkauksista vapautuvat kuormalavat muiden tuotteiden varastoimisessa reilusti irti maasta.

Pihan perälle jäänyt murske/sorakuorma kannattaa peittää ennen syksyn sateita eristelevyllä ja pressulla. Näin sulana pysyvä sora on käytettävissä pieniin soratarpeisiin myös talviaikaan. Jos talviaikaan joudutaan tekemään anturan alle tulevia maanrakennustöitä, kannattaa heti työstämisen jälkeen peittää alue vähintäänkin pressulla ja asentaa antura mahdollisimman pian ennen alustan jäätymistä. Pressu suojaa alustaa lumisateelta ja hidastaa pakkasen purevuutta. Rakennuksen perustuksia (tai muitakaan rakenteita) ei koskaan saa asentaa jäätyneelle alustalle.

Seuraa sääennusteita
Seuraa netistä oman paikkakuntasi pitkä- ja lyhytaikaisia sääennusteita työmaan aikatauluja suunnitellessasi. Säätila vaikuttaa rakentamisessa käytettäviin materiaaleihin, työtekniikkaan, lämmitystarpeeseen jne. Lisäksi talvella tontilta on varattava tilaa myös lumikinoksille, joka saattaa rajoittaa materiaalien varastointimahdollisuuksia tontilla merkittävästikin. Lumimyrskyn tai kovan pakkasen yllättäessä on varauduttava myös aikataulujen lykkäämiseen. Huomioi tämä siis tilaussopimuksia tehdessäsi – talvirakentamisessa aikatauluista ei kannata tehdä liian tiukkoja.

Talvivaatetus
Varaa työmaalle talvikäyttöön soveltuvia vaatteita. Varaa työmaalle myös vaihtovaatteita, koska paksukaan vaatekerros ei pidä lämpimänä märkänä! Pukeudu kerroksittain, niin pystyt mukautumaan muuttuviin olosuhteisiin. Muista, että työmaalla ei koskaan ole liikaa kuivia, vedenpitäviä ja lämpimiä hanskoja! Muista myös pitävät ja lämpöeristetyt turvakengät!

Pihan perälle jäänyt murske/sorakuorma kannattaa peittää ennen syksyn sateita eristelevyllä ja pressulla. Näin sulana pysyvä sora on käytettävissä pieniin soratarpeisiin myös talviaikaan. Jos talviaikaan joudutaan tekemään anturan alle tulevia maanrakennustöitä, kannattaa heti työstämisen jälkeen peittää alue vähintäänkin pressulla ja asentaa antura mahdollisimman pian ennen alustan jäätymistä. Pressu suojaa alustaa lumisateelta ja hidastaa pakkasen purevuutta. Rakennuksen perustuksia (tai muitakaan rakenteita) ei koskaan saa asentaa jäätyneelle alustalle.

Suojaa työpisteet
Kattamattomissa tiloissa työskenneltäessä työpisteen voi tarvittaessa suojata paksulla, telineisiin/rakenteisiin kiinnitettävällä pressulla, jolloin mahdollisen sateen ja tuulen vaikutus saadaan minimoitua. Näin saat vähennettyä juuri valettujen rakenteiden lämmitystarvetta, ja luot samalla työskentelijöille mukavammat olosuhteet. Kiinnitä pressut tukevasti kiinteisiin rakenteisiin, koska tuuli tarttuu niihin todella helposti! Erittäin ankarissa olosuhteissa koko rakennuksen huputtaminen/sääsuojaus voi olla kannattavaa. Tilapäisen teltan suojassa työt saadaan etenemään aikataulussa, ja rakenteet ovat säältä suojassa.

Ennen asennusta kaikki valuontelot, muotit, harkot ja raudoitteet on puhdistettava lumesta ja jäästä esimerkiksi harjaa, höyrytystä tai lämmitystä apuna käyttäen. Muistathan, että betoni/teräsrakenteissa jäätä ja lunta ei saa sulattaa suolalla!

Lumen ja jään poisto

Varaa työmaalle riittävästi työvälineitä lumen poistoon. Varaudu aikatauluissa siihen, että päivän ensimmäinen tunti (tai pari) käytetään aina lumitöihin! Kysy jo syksyllä paikallista koneurakoitsijaa huolehtimaan ajoteiden ja vapaiden piha-alueiden puhtaanapidosta, niin säästät reilusti aikaa lumisena aamuna! Muista varata tontilta tilaa lumen varastointiin – tai tarvittaessa varaudu poistamaan lumi tontilta ajoittain. Lumikola, harjoja ja muutama lumilapio kuitenkin on syytä pitää jatkuvasti käden ulottuvilla. Pakkaslumen poistossa tehokas lehtipuhallin toimii rakenteiden puhdistamisessa mainiosti, mutta märkää lunta tai sohjoa on varauduttava poistamaan lapiolla! Pidä työkohteet ja telineet puhtaina lumesta ja jäästä sekä kulkutiet hiekoitettuna.

Ennen asennusta kaikki valuontelot, muotit, harkot ja raudoitteet on puhdistettava lumesta ja jäästä esimerkiksi harjaa, höyrytystä tai lämmitystä apuna käyttäen. Muistathan, että betoni/teräsrakenteissa jäätä ja lunta ei saa sulattaa suolalla!

Valaise
Järjestä työkohteeseen riittävä valaistus! Hanki työmaalle muutama isompi kiinteä valaisin (esim. sähkötolppaan) yleisvaloa tuomaan. Tämän lisäksi lisäksi tarvitset muutamia siirrettäviä valaisimia – joista ainakin muutaman kannattaa seisoa omalla, siirrettävällä jalustallaan. Valaisemalla työpistettä vähintään kahdesta suunnasta pienennät varjojen aiheuttamaa haittaa työskentelyssä. Kulkuteille kannattaa asentaa muutama liiketunnistimella varustettu valaisin perusturvallisuuden ja kutsumattomien vieraiden varalta. Muista hankkia valaisimille kumipintaisia jatkojohtoja! Varaa työmaalle myös otsa-/käsivalaisimia ja niihin akkuja tai paristoja.

Huolehdi työkaluista
Erityisesti talvella lumikinosten keskellä työkaluilla on tapana kadota, joten järjestä kaikille työkaluille kuiva ja lämmin varastointipaikka. Työskennellessäsi säilytä välineitä erillisessä työkalupakissa, välttääksesi työkalujen hukkumisen lumihankeen. Sähkötyökaluissa jäätyminen aiheuttaa helposti sähköjohtojen vaurioita, joten varo vääntelemästä niitä liian voimakkaasti. Sähkötyökaluja hankkiessa kannattaa varmistaa, että siinä on kunnollinen pakkasta kestävä kumikaapeli. Varmista, että myös käyttämäsi jatkojohdot ovat kumikaapeleita (kestää pakkasta muovikaapelia paremmin), ja paksuudeltaan vähintään 3 x 2,5 mm2. Ohuemman kaapelin käyttö voi rikkoa sähkötyökalun.

Siivoa välittömästi
Huolehdi työmaan siisteydestä! Pienikin muovin palanen lumisella alustalla voi aiheuttaa hengenvaaran – erityisesti pimeässä! Samoin lumen alle jäänyt naulainen lauta voi yllättää ikävästi varovaisenkin kulkijan. Varaa jätteille lumelta suojatut säilytysastiat ja säilytä rakennusmateriaalit aina omalla paikallaan. Pihalle jätetyt materiaalit katoavat hetkessä lumihankeen, aiheuttaen vaaratilanteita ja taloudellisia menetyksiä. Polttokelpoiset puujätteet kannattaa hyödyntää rakennusaikaisessa lämmittämisessä, mikäli tulisija on jo käytettävissä.

Lämmitä
Suojaa ikkuna-aukot eristelevyillä heti seinärakenteen valmistuttua. Oviaukkoihin kannattaa hankkia jostain (esim. kierrätystorilta) käytetty ulko-ovi, jotta lopullinen ovi ei kolhiinnu rakennusaikana. Näin saat rakennukseen sisälle peruslämmön jo ennen ikkunoiden asentamista.

Sähkö- tai polttoainekäyttöiset lämmityspuhaltimet ovat hyvä tapa rakennusaikaiseen lämmitykseen. Huomioi kuitenkin käyttämäsi lämmittimen IP-luokitus vaaratilanteilta välttyäksesi ja muista, että puhaltimia pitää olla riittävästi!

Perinteisesti rakennusten lämmittämisessä on hyödynnetty myös vanhaa puukiuasta tai kaminaa (mikäli rakennuksesta löytyy savuhormi). Kivillä lastattu kiuas on tehokas lämmittäjä, ja poistaa samalla rakennuksen sisältä kosteutta (jota puhaltimet ei tee). Kiukaassa saa myös hyödynnettyä rakennukselta jäävät puujätteet lämpöenergiaksi. Muista kuitenkin aina huolehtia paloturvallisuudesta!

Talvimuuraus ja betonointi
• Valitse talvikäyttöön tarkoitetut laastit ja kuivabetonit! Tutustu tuotteiden käyttöohjeisiin ennen niiden käyttämistä.
Lämpötilan laskiessa alle + 5 °C:een sementin ja veden välinen kovettumisreaktio pysähtyy lähes kokonaan. Jäätyessään tuore massa voi vaurioitua niin, ettei se kovetu koskaan. Talvikäytössä laastien ja betonien on saavutettava ns. jäätymislujuus ennen kuin ne saavat jäätyä. Jäätymislujuus tarkoittaa lujuutta, jonka saavutettuaan betonirakenne ei vahingoitu jäätyessään, mutta toistuvaa jäätymissulatusrasitusta se ei vielä kestä. Betoni C25/30 saavuttaa jäätymislujuuden +5°C lämpötilassa noin 2,5 vuorokaudessa.
• Jotta talvella pystytään valamaan ja muuraamaan on sitä varten kehitetty erityiset talvi-tuotteet; Pakkasbetoni, Talvijuotosbetoni ja Pakkaslaasti. Näihin tuotteisiin on lisäty veden jäätymispistettä alentavaa ja sementin reaktiota kiihdyttävää lisäainetta. Lisäksi näissä on käytetty enemmän ja nopeampaa sementtiä kuin vastaavissa kesätuotteissa nopean lujuudenkehityksen varmistamiseksi. Myös talvituoteita käytettätäessä on talvella huolehdittava valun tai muurauksen suojauksesta ja mahdollisesta lämmityksestä työn jälkeen niin kauan kunnes jäätymislujuus on saavutettu. HUOMAA, että rautakaupasta saatavat talvibetonoinnin lisäaineet eivät toimi yhtä tehokkaasti kuin aidot talvikäyttöön tarkoitetut betonituotteet.
• Valmisbetonia tilatessasi varmista aina betonitoimittajalta kohteeseen ja olosuhteisiin soveltuvin massatyyppi. Talvirakentamisessa voidaan käyttää nopeasti kovettuvaa ja/tai lämmitettyä betonimassaa, jolloin valaminen on mahdollista ilman lämpötilan ollessa pakkasella. Tällöinkin tulee huolehtia valun suojaamisesta ja tarvittaessa lämmittämisestä jäätymislujuuden saavuttamiseen saakka.
• Huolehdi rakenteen lämpötilan mittauksista tai muusta lujuuden kehityksen tarkkailusta. Lujuudenkehityksen arviointiin löytyy ohjeita Suomen Betoniyhdistyksen Betoninormeista (2015) BY 50 tai teoksesta Talvibetonointi (2013), Betoniteollisuus ry. Lisävinkkejä talviaikaiseen betonointiin.
• Betonivaluharkkojen valua edeltävää kastelua ei tehdä, jos lämpötila on nollan tuntumassa (tai alle).
• Lämpötilan laskiessa alle +5 °C muuratut ja valetut rakenteet suojataan pressuilla ja lämpöeristeillä. Routamatto soveltuu erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Lisäksi rakenteita lämmitetään suojan alle asetettavalla lämmittimellä, kunnes betonin jäätymislujuus 5 MPa on saavutettu. Ankarissa olosuhteissa työkohteen huputtaminen voi olla järkevää.
• Valettua rakennetta ei saa kuormittaa tai muotteja purkaa ennen kuin riittävä lujuus on saavutettu.
• Valujen jälkihoito tehdään suojaamalla valu tiiviillä suojalla (muovilla), joka estää veden haihtumisen rakenteesta. Lämpötilan ollessa alle +0 °C, jälkihoitoa ei saa tehdä kastelemalla.
• Liian varhain jäätynyt betoni ei saavuta suunniteltua lujuutta ja yleensä rakenne joudutaan purkamaan. Purkamiskustannukset ovat moninkertaiset lämmittämiseen ja suojaukseen verrattuna.